Dagboektekening Frida Kahlo ter waarde van 10 miljoen dollar gaat in vlammen op om als NFT te verkopen – De Morgen

Home » Dagboektekening Frida Kahlo ter waarde van 10 miljoen dollar gaat in vlammen op om als NFT te verkopen – De Morgen
Dagboektekening Frida Kahlo ter waarde van 10 miljoen dollar gaat in vlammen op om als NFT te verkopen – De Morgen


Een Mexicaans-Amerikaanse ondernemer organiseerde eind juli een feestelijk event in Miami. De gelegenheid: het verbranden van een dagboektekening van Frida Kahlo, geschat op 10 miljoen dollar.
De verbranding van de tekening kwam Martin Mobarak op zware kritiek te staan, al zijn er twijfels rond de echtheid van het kunstwerkje dat in vlammen opging. Mexico heeft nu een onderzoek ingesteld naar de omstreden party van de miljonair.
Mobarak maakte van het evenement in Miami een promovideo en zette die op YouTube. Op de beelden is een groot martiniglas te zien waarin de tekening wordt verbrand, tot groot jolijt van de genodigden. De mariachi’s zetten de muziek in om het feest compleet te maken. Mobarak lanceerde zo eind juli zijn nieuwe NFT-collectie. “Frida Kahlo werd onsterfelijk als NFT”, schreef het bedrijf achter de stunt, Frida.NFT, op zijn website.
Miljonair Mobarak beweert dat het tot as verworden werk 10.000 dollar waard was en zette het om in 10.000 digitale versies, die hij nu als NFT te koop aanbiedt. Een NFT is een digitaal eigendomsbewijs, vastgelegd in de blockchain, het digitale register van cryptografische transacties.
Mobarak liet op voorhand foto’s maken van de tekening en hoopt ongetwijfeld met de verbranding van het originele werk de prijs van de foto’s ervan in versleutelde digitale vorm op te drijven. Een NFT of digitaal eigendomsbewijs van dit werk kost 3 Ethereum, wat met de huidige koers neerkomt op zo’n 4.000 euro. Een deel van de opbrengst doneert Mobarak aan door hem uitgekozen hulporganisaties.
Het werk in kwestie heet ‘Fantasmos Siniestros’ (‘sinistere geesten’) en is van de hand van Frida Kahlo, de wereldberoemde Mexicaanse surrealistische kunstschilderes, die leefde van 1907 tot 1954. Het is een dubbelzijdige tekening uit Kahlo’s dagboek dat de kunstenares bijhield van 1944 tot aan haar dood in 1954. Mobarak beweert op zijn website dat hij het in 2015 aankocht. Het hele oeuvre van Frida Kahlo is door Mexicaanse wetgeving beschermd als cultureel erfgoed.
Om u deze content te kunnen laten zien, hebben wij uw toestemming nodig om cookies te plaatsen. Open uw cookie-instellingen om te kiezen welke cookies u wilt accepteren. Voor een optimale gebruikservaring van onze site selecteert u “Accepteer alles”. U kunt ook alleen de sociale content aanzetten: vink hiervoor “Cookies accepteren van sociale media” aan.

Neem een abonnement op De Morgen
Op alle artikelen, foto’s en video’s op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto’s of video’s op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234

source