Britse kunstenaar Damien Hirst verbrandt duizenden werken en laat ze alleen nog digitaal voortleven – VRT NWS

Home » Britse kunstenaar Damien Hirst verbrandt duizenden werken en laat ze alleen nog digitaal voortleven – VRT NWS
Britse kunstenaar Damien Hirst verbrandt duizenden werken en laat ze alleen nog digitaal voortleven – VRT NWS

De Britse kunstenaar Damien Hirst heeft gisteren enkele honderden eigen werken in vlammen doen opgaan. Het was de start van de uitwerking van zijn project "The currency", dat begon met 10.000 unieke, gestippelde werken. Hirst bewaarde ze in een kluis en bood verzamelaars de kans om een ​​van de 10.000 overeenkomstige NFT’s (non-fungible tokens) te kopen. Daarna kregen ze de keuze: het fysieke werk behouden of het digitale certificaat. 
"Veel mensen denken dat ik voor miljoenen dollars aan kunst in vlammen laat opgaan", kondigde Hirst gisteren aan op zijn Instagramprofiel. "Maar dat is niet zo. Ik voltooi de transformatie van deze fysieke werken tot NFT’s." Een NFT, non-fungible token, is een uniek digitaal certificaat, waarmee de koper kan aantonen dat het virtuele werk zijn of haar eigendom is. 
Volgens persbureau Reuters zijn 10.000 NFT’s voor 2.000 dollar (2.057 euro) per stuk verkocht. De kopers konden kiezen of ze de digitale versie wilden houden of die NFT-versie wilden inruilen voor het traditionele stuk canvas. Uiteindelijk hebben volgens de Newport Street Gallery 5.149 mensen gekozen voor het fysieke werk en 4.851 personen voor het virtuele werk, wat betekende dat hun origineel verbrand zou worden. Dat gebeurt nog tot eind oktober in de galerie van Hirst. 
De originele werken uit 2016 werden allemaal gesigneerd, genummerd en kregen unieke titels. Die titels werden gegenereerd door een computerprogramma, op basis van enkele van zijn favoriete liedjes, met als resultaat bijvoorbeeld "Understanding everything" als een van de titels. Geen twee werken zijn identiek en geen twee punten in een enkel schilderij zijn hetzelfde. Elk kunstwerk werd vervolgens gekoppeld aan een NFT, een digitaal token dat kan worden gekocht en verkocht.
Eén NFT veranderde van eigenaar voor meer dan 176.000 dollar, volgens gegevens van Heni, de digitale marktplaats die de eerste verkoop organiseerde. De gemiddelde verkoopprijs was aanzienlijk lager, namelijk 20.742 dollar, hoewel dit nog altijd meer dan 10 keer de oorspronkelijke vraagprijs was.
De werken die Hirst gisteren samen met zijn assistenten, gekleed in oranje overalls, verbrandde, zijn de exemplaren van de kunstenaar zelf. Toen hem gevraagd werd hoe hij zich voelde om de werken te verbranden, zei Hirst: "Het voelt goed, beter dan ik had verwacht." 
BEKIJK – Hirst verbrandt eigen werken:
In juli schreef Hirst op Twitter dat de beslissing wat hij met zijn deel van de werken moest doen hem had verward. Hij worstelde met de vraag die aan de basis ligt van het project: zullen de fysieke of digitale versies meer waard zijn? "Ik heb geen idee wat de toekomst in petto heeft, of de NFT’s of de fysieke versies waardevoller zullen zijn?", schreef Hirst. "Maar dat is kunst! Het leuke van de reis en misschien wel het punt van het hele project." Er wordt geschat dat de werken die worden verbrand gezamenlijk bijna 10 miljoen pond (11,3 miljoen euro) waard zijn.
Hirst ziet het project als "een kunstwerk waarbij mensen participeren door de werken te kopen, verkopen, ruilen of te houden".  
De kunstenaar heeft ook al kritiek gekregen op het project. Er wordt hem verweten dat hij geen voeling heeft met de realiteit, waarin mensen het moeilijk hebben om hun energiefacturen te betalen en in hun levensonderhoud te voorzien. "Maar als je het je niet kunt veroorloven om je verwarming thuis aan te zetten, ga dan gewoon naar Newport Street Gallery: het is gratis en het zou er lekker warm moeten zijn met al die dure schilderijen die in brand gestoken worden", voegde een recensent eraan toe.
Damien Hirst zit dan ook niet verlegen om een stunt. Hij  is een van de stichtende leden van de Young British Artists-beweging (YBA), waar ook Tracey Emin, Sarah Lucas en Mark Wallinger deel van uitmaken. Hun eerste gezamenlijke tentoonstelling trok een aantal invloedrijke kunstverzamelaars aan, waaronder Charles Saatchi, die later een van Hirsts grootste fans zou worden. 
Hij won de Turner Prize in 1995 en zijn werk is voor miljoenen verkocht, maar hij is ook een van de meest controversiële Britse kunstenaars, met voor- en tegenstanders. Zo was er veel te doen om een werk met een dode haai die in formaldehyde drijft (archieffoto hieronder) en een werk met een in tweeën gesneden koe en kalf. Hij is ook bekend van zijn spotschilderijen en van "For the love of god", een platina-afgietsel van een 18e-eeuwse menselijke schedel bezet met diamanten.
Schrijf je in op onze dagelijkse nieuwsbrieven
Volg ons op sociale media
Bent u getuige van een nieuwsfeit of hebt u zelf nieuws te melden?
Volg VRT NWS op uw smartphone of tablet via de VRT NWS-app.
Beschikbaar voor iOS en Android.

source