Miljonair verbrandt tekening van Frida Kahlo, om die als NFT te kunnen verkopen – Volkskrant

Home » Miljonair verbrandt tekening van Frida Kahlo, om die als NFT te kunnen verkopen – Volkskrant
Miljonair verbrandt tekening van Frida Kahlo, om die als NFT te kunnen verkopen – Volkskrant


Dat een feniks uit zijn as herrijst, is bekend. Maar een Mexicaanse ondernemer beweert dat een tekening van Frida Kahlo dat ook kan – als NFT op de blockchain.
Tijdens een feestelijke avond eind juli zou Martin Mobarak een dagboektekening van de Mexicaanse kunstenaar hebben verbrand. Op een video van het evenement is te zien hoe de tekening in een martiniglas tot as verwordt. Op de achtergrond joelen de genodigden en beginnen mariachi’s te spelen.
Als het inderdaad om een origineel werk zou gaan, verloor de kunstwereld eind juli een dubbelzijdige tekening uit Kahlo’s dagboek dat het Mexicaanse icoon tussen 1944 en 1954 maakte. Mobarak zegt op zijn website dat hij het kleurrijke werk Fantasmos Siniestros (‘sinistere geesten’) in 2015 heeft gekocht. Een Mexicaanse onderzoek moet uitwijzen of het om authentiek werk van Frida Kahlo gaat.
‘Frida Kahlo werd onsterfelijk als NFT’, schrijft het bedrijf achter de stunt, Frida.NFT, op zijn website. Directeur Mobarak zette het werk, dat volgens hem 10 miljoen dollar waard is, om in 10 duizend digitale versies en biedt die te koop aan als NFT. Dat is een digitaal eigendomsbewijs, vastgelegd in de blockchain (het digitaal register van cryptografische transacties). Wie het digitale eigendomsbewijs aanschaft, moet daar drie Ethereum (met de huidige koers circa 4 duizend euro) uit zijn cryptoportefeuille voor neertellen.
‘In dit geval toont de NFT dat je eigenaar bent van een digitale kopie van het kunstwerk’, zegt Maka De Lameillieure, blockchainexpert aan de Vives Hogeschool in Kortrijk. De eigenaar heeft op voorhand foto’s laten maken en verkoopt die in een versleutelde digitale vorm. De waarde ervan berust louter op vraag en aanbod. ‘Door het origineel te verbranden hoopt de Mexicaanse eigenaar waarschijnlijk dat de waarde zal toenemen, maar ik twijfel daaraan’, aldus De Lameilleure.
Met zijn actie wil de zakenman naar eigen zeggen ‘de wereld van digitale kunst en liefdadigheid transformeren’. Een percentage van de opbrengst doneert Mobarak aan door hem uitgekozen hulporganisaties. Het Mexicaanse Instituut voor Schone Kunsten (INBAL) is niet onder de indruk van de zelfverklaarde barmhartigheid en is een onderzoek begonnen naar de precieze gebeurtenissen. Het gehele oeuvre van Frida Kahlo is door Mexicaanse wetgeving beschermd als cultureel erfgoed.
De NFT-markt draaide in 2021 een omzet van 40 miljard dollar, en heeft ook de wereld van de hedendaagse kunst bereikt. Zo maakte de vermaarde Britse kunstenaar Damien Hirst 10 duizend unieke schilderijen met stippen, waarvan later een NFT werd aangeboden. Deze zomer kregen kopers de keuze om de NFT te houden of het digitaal eigendomsbewijs te ruilen voor een fysiek exemplaar. Hirst besloot de kunstwerken die alleen een digitale eigenaar hadden later te verbranden.
Om u deze content te kunnen laten zien, hebben wij uw toestemming nodig om cookies te plaatsen. Open uw cookie-instellingen om te kiezen welke cookies u wilt accepteren. Voor een optimale gebruikservaring van onze site selecteert u “Accepteer alles”. U kunt ook alleen de sociale content aanzetten: vink hiervoor “Cookies accepteren van sociale media” aan.
U bent niet ingelogd

Tip hier onze journalisten
Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. – alle rechten voorbehouden

source