Drukkerij uit 1703 stapt in NFT's – Computable

Home » Drukkerij uit 1703 stapt in NFT's – Computable
Drukkerij uit 1703 stapt in NFT's – Computable
De 320 jaar oude drukkerij Koninklijke Joh. Enschedé duikt dieper in de wereld van de non-fungible tokens (NFT's). Op den duur willen de Haarlemmers zelfs een rol spelen in de metaverse, het digitale gebeuren dat volgens Meta (Facebook) belangrijk wordt voor ons sociale leven en de economie.

De Koninklijke Joh. Enschedé, gespecialiseerd in beveiligd drukwerk zoals speciale bankbiljetten en postzegels voor verzamelaars, accijnszegels, paspoorten en visa, ziet in NFT’s een oplossing tegen fraude en vervalsing.
Daartoe gaat de onderneming een samenwerking aan met de Nederlandse softwareontwikkelaar Proxid. Dit bedrijf uit Naarden bouwt een NFT-platform op de publieke layer-1 blockchain. Basis daarvoor vormt een geïntegreerd ID-framework van Concordium, gespecialiseerd in de beveiliging van digitale activa via een identiteit-laag. Het Zwitserse Concordium claimt dat zijn raamwerk voor identiteiten de hoogst mogelijke privacy biedt. Bovendien zijn alle transacties te controleren.
De samenwerking biedt verzamelaars een nieuw platform om hun waardevolle objecten te verzamelen en te verhandelen. Daarbij wordt geen afbreuk gedaan aan het unieke karakter van het origineel. In de digitale wereld corresponderen verzamelbare bankbiljetten en postzegels met NFT’s. Deze laatste dienen als eigendomsgarantie en leveringsbewijs. Zo kunnen ze wereldwijd worden verhandeld op eerdergenoemd beveiligde platform en in de metaverse.
Gelmer Leibbrandt, topman van de Haarlemse drukkerij, ziet grote mogelijkheden voor de gereguleerde blockchain. Hij denkt aan de uitgifte van nieuwe fysieke postzegels en bankbiljetten, met een extra beveiligingslaag erachter in de vorm van code als private key. Uit twee niet nader genoemde landen heeft zijn bedrijf inmiddels orders voor postzegels met een digital twin. Leibbrandt denkt dat het verzamelen hierdoor ook aantrekkelijk wordt voor jongeren. En dat is wel nodig, omdat de groep postzegelverzamelaar sterk vergrijst.
Ook ziet hij kansen als betaalmiddel bij festivals. Aan bankbiljetten met een NFT kun je een link toevoegen die toegang geeft tot augmented reality op een telefoon. Voorbeeld is een actie voor het goede doel met Nick & Simon. Ook de Formule 1-races bieden kansen. Vorig jaar kregen vijftienduizend houders van vip-kaarten op Zandvoort via een code al extra mogelijkheden. ‘En zeker bij internet-storingen kunnen bankbiljetten met een NFT als betaalmiddel hun nut bewijzen’, besluit Leibbrandt.
Het is een bekende tv-spot: bij het ene stel is ingebroken en een ander stel meldt dat het onheil voorkomen had kunnen worden als…
LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren
Reacties van gasten worden niet direct op de site geplaatst. De redactie controleert vooraf of de reactie aan een aantal voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden zijn:
Ik verklaar hierbij dat tekst rechtenvrij is en door mij gepubliceerd mag worden. Ik vrijwaar de eigenaar van Computable voor alle claims en daarbij ontstane kosten die uit publicatie hiervan zouden kunnen voortvloeien.
Tevens ga ik akkoord met de algemene voorwaarden van de websites van Jaarbeurs b.v. en de hier bovenin genoemde spelregels.
De redactie behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen, in te korten of te verwijderen. De redactie gaat niet in discussie over geplaatste of verwijderde reacties. IP-nummers worden enkel gelogd om misbruik te monitoren, maar niet gepubliceerd of op een andere manier gebruikt.
Het is de redactie toegestaan om de inhoud van de reacties te hergebruiken in de print en online titels van de uitgever van Computable.
Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.
Afvalfonds Verpakkingen
Zuid-Holland
Gemeente Breda
Noord-Brabant
Kadaster
Gelderland

Alle rechten voorbehouden © 1995-2022 Jaarbeurs
( 0.4021sec)

source