Twitter-klokkenluider gaat getuigen voor Senaat – MT/Sprout

Home » Twitter-klokkenluider gaat getuigen voor Senaat – MT/Sprout
Twitter-klokkenluider gaat getuigen voor Senaat – MT/Sprout

Geen producten in je winkelwagen.
En verder: 2 miljoen voor Matrixian Group, zelfstandigen bouwen zelden pensioen op en voor 100 miljoen buitgemaakt aan NFT’s in jaar tijd.
Twitter-klokkenluider Peiter Zatko zal op 13 september over zijn oud-werkgever getuigen tegen de Amerikaanse Senaat. Dat schrijft The Washington Post. Zatko werkte tot 2020 als hoofd beveiliging bij Twitter en waarschuwde de Senaat afgelopen maand dat Twitter problemen had met de beveiliging. Zo hebben medewerkers toegang tot systemen en informatie, terwijl degelijk toezicht ontbreekt. Over kwetsbaarheden in het systeem zou bovendien niet gepraat worden bij het bedrijf.
De Senaat besluit Zatko uit te nodigen, omdat zijn beschuldigingen ‘zorgwekkend’ zijn. ‘Als deze beweringen juist zijn, dan zijn er wereldwijd grote veiligheidsrisico’s voor Twitter-gebruikers’, zei voorzitter Richard J. Durbin van de juridische commissie van de Senaat. Twitter zelf meent dat de uitspraken van Zatko vol ‘inconsistenties en onnauwkeurigheden’ zitten.
Ahrma Group, de Deventer maker van hypermoderne pallets, is woensdag door de rechter failliet verklaard. Dat blijkt uit een aantekening op Faillissementsdossier.nl. Het bedrijf leverde pallets die dankzij chips in realtime te volgen zijn door bedrijven. Ook houden de sensoren de temperatuur, het gewicht en de schokken in de gaten.
Het concern van Erik de Bokx haalde in 2017 nog 5 miljoen euro op van het Duitse chemieconcern Basf. In 2020 nam Ahrma het Rotterdamse maritieme concern Royal Dirkzwager over. Zowel Ahrma als De Bokx zelf waren donderdag niet bereikbaar voor commentaar.
Matrixian Group, een groep data- en technologiebedrijven, krijgt een investering van 2 miljoen euro van Pride Capital Partners. De concerns onder de Matrixian-vleugels houden zich bezig met het analyseren van grote hoeveelheden locatiedata. Zo weten ze bijvoorbeeld in kaart te brengen wat potentieel lucratieve vastgoedinvesteringen zijn en hoe bedrijven hun klantbereik kunnen verhogen. Grote bedrijven zoals PostNL en Coolblue zijn afnemers. Het groeigeld is bedoeld om Matrixian Group verder te laten groeien en nieuwe overnames mogelijk te maken.
Matrixian Group wist de afgelopen twee jaar de bedrijven Drimble en Layers in te lijven. Drimble is een zogeheten nieuwsaggregatie-website en Layers zit in de augmented en virtual reality. Matrixian Group stond dit jaar op nummer 24 in de Saas100-ranglijst van MT/Sprout.
Producent van 3D-sensoren voor drones Aerial Precision krijgt 760.000 euro groeigeld van de Belgische investeringsmaatschappij LRM en de Limburgse evenknie LIOF. Naast modules voor 3D-sensoren op drones levert Aerial Precision ook software om de resultaten van die modules te verwerken en analyseren. Het product kan zowel worden gebruikt bij commerciële drones als bij landbouwvoertuigen. Zo kunnen ze worden gebruikt om te bepalen welke gewassen meer of juist minder bemest moeten worden.
Het groeigeld zal Aerial Precision inzetten voor de ‘uitbreiding van het productassortiment, softwareontwikkeling, bescherming van de technologie en commerciële groei’. Er werken op dit moment drie mensen bij de startup, die de wens uitspreekt om in 2024 acht man op de loonlijst te hebben staan.
Liefst 94 procent van alle zzp’ers legt geen geld in bij een pensioenfonds. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandse Bank (DNB). Van alle werkenden met een contract spaart slechts 13 procent niet voor het pensioen. In heel Nederland gaat het om 1,7 miljoen mensen die geen pensioen opbouwen.
Als zelfstandigen al pensioen opbouwen, is dat vrijwel uitsluitend in sectoren waarin dit verplicht is. In de meeste sectoren spaart amper 2 tot 4 procent van de zelfstandigen voor de oude dag. Ook via andere wijzen – via een lijfrente of vermogensopbouw – spaart deze groep doorgaans niet voor het pensioen. De cijfers hebben betrekking op de situatie in 2020, maar deze blijkt amper te verschillen met die uit 2016. DNB maakt zich daarom zorgen over de financiële ongelijkheid in Nederland.
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
Oplichters hebben tussen juli 2021 en juli 2022 voor liefst 100 miljoen dollar buitgemaakt via NFT’s, oftewel non-fungible tokens. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd rapport van crypto-analist Elliptic. NFT’s zijn online items, zoals een tweet of video, waarvan het eigendom in handen is van de NFT-houder. Die betaalt hiervoor in cryptovaluta. De duurste NFT die afgelopen jaar werd gestolen, had een waarde van 490.000 euro. De duurste buitgemaakte NFT ooit kostte 2,1 miljoen euro.
Criminelen stelen NFT’s vaak via phishing. NFT-eigenaars overhandigen hierbij per ongeluk de codes van hun wallet, oftewel de online portemonnee waar hun NFT-eigendomspapieren zich in bevinden. Ook zijn er criminelen die een schadelijke NFT maken vol kwaadaardige software. Die maken ze vervolgens gewild. Zodra iemand de NFT koopt, komt deze in de wallet terecht. Eenmaal in de wallet aanwezig, zorgt de software ervoor dat de inhoud in handen van de criminelen terechtkomt.

Jelmer Luimstra is journalist voor MT/Sprout. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie. Stuur een mailtje aan Jelmer
En verder: Picnic claimt miljoenste klant, SpaceX gaat samenwerken met T-Mobile US, stukjes Nachtwacht als NFT te koop en Apple…
author Philip Bueters
clock 2,5 min
En verder: mogelijk stekker uit PrikEnergie, Booking.com sponsort Concertgebouworkest en Ben & Jerry’s verliest rechtszaak.
author Tim Jansen
clock 2,5 min
En verder: Utrechtse legal-dienst Caselex overgenomen, Amac noteert recordomzet, Cineworld staat op omvallen en directeur Koppert Cress blijft strijden voor…
author Maarten Keswiel
clock 3 min

source