Column: waarom geen abonnementen als NFT's? – Emerce

Home » Column: waarom geen abonnementen als NFT's? – Emerce
Column: waarom geen abonnementen als NFT's? – Emerce

Inmiddels hangt om NFT’s voor veel mensen een zweem van hypes, onzin en bedrog. De écht nuttige mogelijkheden van NFT’s zo ietwat uit zicht geraakt. Dat is jammer, want die zijn er wel degelijk. Digitale abonnementen in de vorm van NFT’s zijn daarvan een voorbeeld.

“Veel te dure digitale plaatjes die je ook zonder te betalen kunt bekijken.”  Zo snel als NFT’s opgekomen zijn, zo snel hebben ze voor velen ook een negatieve connotatie gekregen: hyperig, onzinnig en vooral overpriced. Het past perfect in het plaatje van cryptogelovigen verses -tegenstanders.
De vele aandacht voor prijzige avatar-gerelateerde projecten als Bored Ape Yacht Club heeft de aandacht nogal afgeleid van wat de technologie nog meer te bieden kan hebben.
Zoals wellicht bekend, is het vastleggen en regelen van eigendomsrechten op de blockchain een van de speerpunten van NFT’s, wat mede de reden is dat creators de technologie in toenemende mate omarmen.
De afgelopen tijd valt op dat er steeds meer proefballonnetjes opgelaten worden over het idee van de NFT als abonnement. Of abonnementen als NFT. Zoals de gedachte dat abonnementen op SaaS-producten ook in ‘onderhuur’ kunnen wanneer iemand er tijdelijk geen gebruik van wil maken, er langer aan vast zit dan hij het gebruikt of anderszins. Waarbij een ander het voor een kleiner bedrag in gebruikt neemt, de SaaS-leverancier hierover een percentage krijgt voor het faciliteren ervan en de oorspronkelijke abonnementhouder een deel van zijn kosten terugverdient.
Een gedachteoefening waarbij vrij vlot haken en ogen als het aanwakkeren van tussenhandel (de vijand van de blockchain-adept) worden genoemd. En dat de incentive voor het bedrijf in kwestie wel erg klein lijkt in verhouding tot het optuigen van zo’n systeem. Maar het prikkelt wel.
Voor eerder genoemde creators lijkt de combi van NFT en abonnementsvorm logischer. Twitch-streamers zouden bijvoorbeeld met behulp van lid-worden-door-een-NFT-aan-te-schaffen een eigen community kunnen bouwen en niet afhankelijk zijn van Twitch, de regels en de fee die het platform bepaalt. En abonnees die er vanaf het begin bij zijn zouden kunnen meeprofiteren van de mogelijke waardegroei van de NFT. Verdere – om het betaalbaar te houden om lid te worden – zouden nieuwe community-leden middels nieuwe NFT-collecties kunnen instappen.
Een model dat dus al vrij praktisch wordt gemaakt, maar ook niet zonder risico is. Want wat nieuw is kan afschrikken. Zeker wanneer het een imago van duur, volatiel en overbodig heeft. En dus is het hopen op stevige use cases die overtuigen op meerwaarde en het huidige imago van zich af kunnen schudden.
* Dit artikel verscheen eerder in het juninummer van Emerce magazine (#190).
Over de auteur: Niels Achtereekte is Chef redactie magazine van Emerce.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedIn, Twitter en Facebook.
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
Omdat de metaverse nog in de kinderschoenen staat is het juist nu interessant om er als merk mee aan de slag te gaan.
Steeds meer bedrijven besluiten de stap naar de metaverse te zetten. Maar valt er ook rendement te behalen? Met deze vijf stappen pak je het goed aan.
Exclusieve clubs creëren via NFT’s kansen voor bedrijven om de verbinding met het merk te verhogen én extra inkomsten te genereren. Hoe werkt dat precies?
Alle rechten voorbehouden © Emerce

source