Koons wil weer de duurste nog levende kunstenaar zijn – NRC

Home » Koons wil weer de duurste nog levende kunstenaar zijn – NRC
Koons wil weer de duurste nog levende kunstenaar zijn – NRC

Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
De Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons gaat zijn kunstwerken op de maan zetten (Beeldjes van Jeff Koons krijgen een plaats op de maan, 2/8). Dat kan dan ook jóúw kunstwerk worden; het kost slechts 2 miljoen, en het komt niet bij jou thuis te staan. Maar je hebt hem wel. Toch? Om kopers ervan te overtuigen dat ze voor hun geld wel echt wat krijgen, krijgen ze een vergroot replica van het maankunstwerk, en niet te vergeten een NFT, de moderne manier om eigenaar te zijn van iets wat je niet echt bezit.
Mogelijk was dit een reactie van Koons op het bijna verslagen worden als duurste levende kunstenaar. De anonieme kunstenaar Pak verdiende met een crypto-kunstwerk 91,8 miljoen dollar via 266.445 afzonderlijke NFT’s. Koons verkocht in 2019 drie beeldjes met een gezamenlijk prijskaartje van 91,1 miljoen. Als hij al zijn maankunst verkoopt, zou hij hier 250 miljoen aan verdienen. Want kunst, dat gaat om geld en eigendom. Toch? Nee, zegt Jeff Koons. Hij wil graag „betekenis creëren”. De beeldjes zullen er „tot in de eeuwigheid” staan, volgens hem. Als er geen leven na de dood is, dan is er in ieder geval eigendom. Dat is een schrale troost. Op de aarde kunnen onze miljoenen misschien geen betekenis bieden, maar op de maan wel! Helaas gaat de maan ook ooit dood. Een paar miljard jaar later dan wij misschien, maar slechts een oogwenk voor het universum. Miljarden zijn lastig te overzien, blijkt maar weer.
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.

source