De meest voorkomende NFT-scams – AllesOverCrypto

Home » De meest voorkomende NFT-scams – AllesOverCrypto
De meest voorkomende NFT-scams – AllesOverCrypto

AllesOverCrypto
Steeds meer mensen raken geïnteresseerd in NFT’s. Niet gek, want iedereen heeft het er tegenwoordig over. Waar veel nieuwkomers zijn op het internet, zijn vaak helaas ook veel oplichters te vinden. Dit omdat de nieuwkomers vaak nog niet precies weten wat ze doen en daarom relatief eenvoudig ‘te pakken’ zijn.
Het is daarom dan ook belangrijk dat je, voordat je daadwerkelijk van start gaat met non-fungible tokens (NFT), goed onderzoek doet. Onderdeel van dit onderzoek is natuurlijk ook dat je erachter probeert te komen op wat voor manieren je opgelicht kunt worden, zodat je dit kunt voorkomen.
Wij, als AllesOverCrypto, vinden het dan ook belangrijk dat wij jou helpen in dit proces. Daarom vandaag deze blog: de meest voorkomende NFT-scams. In deze blog zullen we dus verschillende vormen van NFT-scams bespreken die vaak voorkomen, maar ook hoe je deze kunt herkennen. En wanneer je ze kunt herkennen, kun je natuurlijk ook (in de meeste gevallen) voorkomen dat je opgelicht wordt.
Deze blog zal dus erg nuttig zijn voor mensen die van start willen gaan met NFT’s, maar ook voor mensen die zich al bezig houden met non-fungible tokens. Laten we maar snel van start gaan!
Scams zijn eigenlijk altijd wel een probleem geweest als je het hebt over crypto. Dit komt eigenlijk door twee dingen: 1. crypto is nieuw, 2. crypto is ongereguleerd en decentraal.
Aangezien crypto erg nieuw is, is het natuurlijk voor veel mensen ook nog erg onduidelijk. Hoewel het voor veel mensen onduidelijk is, gaan een groot aantal mensen er toch mee aan de slag. Niet alleen omdat zehet interessant vinden, maar ook omdat ze andere mensen enorme rendementen zien behalen.
Mensen die niet écht weten wat ze doen, maar toch aan de slag gaan met crypto zijn vaak erg gevoelig voor scams en dit weten ook de oplichters. Dit is dan ook één van de redenen dat er zoveel scammers actief zijn binnen crypto.
Een andere reden waarom zoveel oplichters actief zijn binnen crypto, is omdat het voor het grootste gedeelte ongereguleerd en decentraal is. Hoewel de meeste mensen dit als een positief iets zien, komen er ook nadelen bij kijken.
Wanneer je namelijk eenmaal je geld hebt overgemaakt naar een oplichters, per ongeluk of niet, is er eigenlijk niets meer aan te veranderen. De oplichter heeft je geld en je kunt er eigenlijk niets meer aan doen. Dit komt bijvoorbeeld omdat er geen middenman bij komt kijken die de transactie controleert en er geen partij de baas is over het netwerk of de regels bepaalt. Wanneer het dus misgaat is er ook niet zo’n partij die je bij het probleem kan helpen en de oplichter zal je zeker niet helpen. Je bent je geld dan dus (in bijna alle gevallen) gewoon kwijt.
Iedereen kan tegenwoordig een website maken. In een half uurtje heb jij zelf waarschijnlijk al een prima website staan. Dit betekent natuurlijk dat het ook voor oplichters heel makkelijk is om een nieuwe oplichtingswebsite te starten. Door het decentrale karakter wat komt kijken bij NFT’s zijn deze oplichtingen nog niet echt gereguleerd en daarom komen er ook zo snel en zoveel scams bij. De kans dat jij je wallet eens verbindt met een frauduleuze website is dan ook zeker aanwezig.
Een NFT kun je dus kopen via een dApp, in de vorm van een website. Aan deze dApps moet je dan je software wallet koppelen, zodat jij geld kunt overmaken en in ruil hiervoor een NFT krijgt. Bij een scam werkt het vaak anders. Wanneer je dan je software wallet koppelt aan zo’n dApp, geef je de oplichters vaak toegang tot je wallet en op deze manier kunnen zij alles met je geld doen wat ze willen. Op die manier zijn de meeste scams dus mogelijk als het gaat om NFT’s. 
We kunnen het daarom ook niet genoeg benadrukken dat je altijd heel goed moet blijven opletten en nooit overhaaste beslissingen moet gaan maken, want dan ben je het meest gevoelig voor oplichtpraktijken.
De meest voorkomende NFT-scams zijn: neppe NFT-websites, neppe socialemedia-accounts, neppe Telegram-groepen of Discord-servers, ‘Claim hier je gratis NFT’s’ en Copycat NFT’s. Vandaag bekijken we deze 5 vormen van NFT-scams. Echter, oplichters zijn vaak erg creatief en ze komen dan ook eens in de zoveel tijd wel weer met een nieuw scam-idee. Het is dus niet zo dat dit de enige NFT-scams zijn.
Waarschijnlijk de meest voorkomende NFT-scam is de neppe NFT-website. Het is een scam waar veel oplichters voor kiezen, omdat het vaak lastig te herkennen kan zijn, maar ook omdat het een ‘eenlaagse scam’ is. Wanneer je namelijk op de website zit is de stap naar het overmaken van geld een stuk kleiner dan wanneer je bijvoorbeeld op een nep social media account zit.
Als je te maken hebt met een neppe NFT-website, is dit in de meeste gevallen een 1-op-1 namaakversie van de normale website van een project. Een nieuw project wordt vaak namelijk via een mint gelanceerd, die plaatsvindt op de officiële website van het project. Oplichters zagen dit als de ideale kans.
De website zien er vaak daadwerkelijk precies hetzelfde uit. Je hebt dezelfde layout, dezelfde artworks en dezelfde tekst, maar nog belangrijker: dezelfde mint-knop. Wanneer je op de echte website op deze mint-knop drukt, lever je bijvoorbeeld ETH in, en krijg je hier een NFT voor terug. Wanneer je op een scam-website op de mint-knop drukt, lever je ETH in, maar krijg je hier niets voor terug.
Dit is niet de enige vorm van NFT-scam-websites. Tegenwoordig worden er namelijk ook wel eens volledige NFT-marktplaatsen, zoals OpenSea, nagemaakt. Ook deze websites zien er vaak erg realistisch uit. Echter, je krijgt ook hier geen NFT wanneer je geld overmaakt.
Wanneer je je geld overmaakt, is er geen weg meer terug en ben je je geld dus kwijt. Daarom is het ook zo belangrijk dat je altijd erg goed op let. Hoe je zo’n neppe NFT-website herkent bekijken we zo, maar laten we eerst eens kijken naar andere veelvoorkomende NFT-scams.
Je komt natuurlijk niet zomaar op zo’n neppe NFT-website terecht. Je zou er tenslotte waarschijnlijk zelf niet naar zoeken. Ook hier hebben de oplichters over nagedacht.
Om je naar deze websites toe te lokken wordt er bijvoorbeeld gebruikgemaakt van neppe socialmedia-accounts. Ook deze zijn vaak identiek aan die van de daadwerkelijke projecten, waardoor het niet gek is als je in eerste instantie niet doorhebt dat het geen echt account is.
Op deze socialmedia-pagina’s, wat bijvoorbeeld vaak Twitteraccounts zijn, posten ze in principe alsof ze gewoon een normale projectpagina zijn. Wat ze ook vaak doen, is je via een privéberichtje benaderen. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak op Instagram en Twitter. Echter, ze gebruiken slimme trucjes. 
Zo geven ze vaak whitelist-spots weg, waardoor mensen denken dat zij als één van de eerste een NFT kunnen minten. Dit zien velen als een erg groot voordeel en zij zijn hier dan ook erg geïnteresseerd in. In plaats van een daadwerkelijke whitelist krijgen ze echter een linkje naar een scam-website toegestuurd. De hoop van de oplichters is dan dat ze daar zogenaamd een NFT minten, maar eigenlijk gewoon geld overmaken naar de oplichters. Helaas lukt dit nog altijd erg vaak…
Wat misschien wel nóg gevaarlijker is, zijn de neppe Telegram-groepen of Discord-servers, want ook deze zijn vaak daadwerkelijk identiek. Ze hebben hetzelfde logo, dezelfde naam en vaak worden zelfs de accounts van de core-teamleden, zoals de CEO en community managers, van een project nagemaakt, zodat je echt het gevoel hebt dat je in de echte groep zit.
Ook in deze groepen worden dan vaak neppe whitelist-spots vergeven, in de hoop dat jij via de link naar de neppe website geld overmaakt. In principe dienen de neppe Telegram-groepen en Discord-servers, evenals de neppe sociale media accounts, dus als ‘advertentie’ voor de scam-websites. Ze worden gebruikt om de mensen naar deze websites toe te lokken.
Een ander veelvoorkomend ‘lokmiddel’ is de ‘gratis NFT’. Scam-projecten geven dan zogenaamd neppe NFT’s weg, zodat mensen belang hebben bij het project en dit gaan helpen de promoten.
Wanneer je zo’n aanbod krijgt, denk je waarschijnlijk: ‘Het is toch gratis, waarom zou ik het niet doen? In het slechtste geval wordt het niets waard, maar dat maakt niet uit want ik heb er ook niets voor betaald.’ Hoewel dit erg logisch klinkt, is dit niet het slechtste geval.
Het slechtste geval is namelijk veel erger. Deze ‘NFT’ kun je eigenlijk vergelijken met malware die je wallet binnentreedt. Met deze NFT kunnen de oplichters dan namelijk toegang krijgen tot je wallet en ze kunnen deze dan volledig leegtrekken.
Als dit je gebeurt, kun je de oplichters letterlijk je wallet langzaam zien legen. Ze sturen dan al het geld naar hun eigen wallets en je kunt er helemaal niets meer aan doen. Wanneer ze eenmaal toegang hebben tot je wallet zijn ze niet meer te stoppen en je moet hier dan ook heel goed mee opletten!
Een andere veelvoorkomende NFT-‘scam’, zijn de copycat NFT’s. In zo’n geval wordt een gehele collectie bijna 1-op-1 nagemaakt, met een aantal kleine aanpassingen. De makers van zo’n collectie hopen dat je hierdoor per ongeluk zo’n namaak koopt, wanneer je eigenlijk een echte wil kopen.
Hoewel dit niet een scam is, zoals de andere in deze lijst dat zijn, aangezien je wel gewoon echt een NFT krijgt, is dit waarschijnlijk niet waar je naar op zoek bent en dus zul je hier wel mee op moeten letten.
Een bekend voorbeeld van een copycat-collectie, vond plaats toen de Bored Ape Yacht Club werd nagemaakt, maar dan omgekeerd. De Bored Ape Yacht Club is, samen met de Crypto Punks, de grootste NFT-collectie ooit en dus waren oplichters hier vanzelfsprekend ook erg geïnteresseerd in.
Een aantal van deze oplichters besloten de Bored Ape Yacht Club collectie dan ook na te maken, maar dan andersom. Waar de echte Bored Apes naar rechts kijken, keken deze namaak Bored Apes naar links.
Gelukkig kwam OpenSea er vrij snel achter dat deze collectie bestond, en besloten zij deze toen dus ook te verbannen. Voor sommige mensen was het toen echter helaas al te laat…
Hoewel het al erg goed is dat je nu weet wat de meest voorkomende NFT-scams zijn, is het misschien wel nog belangrijker om te weten hoe je deze NFT-scams herkent, zodat je kunt voorkomen dat jij er daadwerkelijk intrapt. Laten we van de eerdergenoemde scams een kijken naar hoe je deze kunt herkennen.
Als eerste de neppe NFT-websites. Vaak lijken deze websites echt 1-op-1, en kun je deze dus bijna niet herkennen. Er is echter 1 ding waar je het eigenlijk altijd aan kunt zien, namelijk de domeinnaam. Een namaakwebsite kan namelijk nooit precies dezelfde domeinnaam hebben. Altijd zit er een klein verschil in, bijvoorbeeld ww1., in plaats van www., of een kleine spelfout in de naam, bijvoorbeeld boredapejachtclub.com, in plaats van boredapeyachtclub.com. Wanneer je een website verdenkt van het nep zijn, moet je dus altijd even naar de domeinnaam kijken. Een andere tip kan zijn om altijd alleen naar de website te gaan vanaf een officieel social media-account.
Vervolgens de neppe sociale media-accounts. Deze zijn vaak lastig te herkennen, omdat ook deze met veel nauwkeurigheid worden nagemaakt. Ook hier is echter iets waar je altijd naar kunt kijken, namelijk de gebruikersnaam. Deze kan nooit exact hetzelfde zijn als die van een officieel account, en ook hier zal dus vaak een klein spelfoutje of iets dergelijks in zitten. Een andere tip kan zijn om te kijken of de volgens van het account echt lijken.
Dan heb je natuurlijk ook de neppe Telegram-groepen of Discord-servers. Bij deze twee is het echt heel erg lastig om te herkennen dat ze nep zijn. Op Telegram is het iets minder moeilijk, omdat wanneer je daar toegevoegd wordt aan een groep, je deze eerst moet approven, omdat je bent toegevoegd door iemand die niet in je contacten staat. Op Discord is het echt lastig. Je kunt daar kijken naar bijvoorbeeld de leden en dergelijken, en chatten in de groep om aan te voelen of het legit voelt. Je wordt echter wel vaak doorgeleid naar een website en kunt daar dan kijken of je die vertrouwt.
Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat vaak ook’. Dat is eigenlijk de enige tip die we je kunnen geven bij de ‘Claim hier je gratis NFT’-scam. Hoewel het soms niet nep is, is het erg lastig te herkennen of zo’n gratis drop nou echt of nep is. Je kunt het bijvoorbeeld doen als het een project van iemand is die je kent. Wil je geen risico nemen? Dan is het waarschijnlijk slim om bij dit soort projecten weg te blijven.
Als laatste bespraken we dan nog de copycat NFT’s. In de meeste gevallen zijn deze vrij ‘eenvoudig’ te herkennen, omdat er altijd wel iets anders aan is (mochten ze de copyright-regels niet overtreden). Zo keken de Copycat Bored Apes bijvoorbeeld de andere kant op als de echte Bored Apes. De enige tip die we je hier eigenlijk dan ook kunnen geven, is dat je gewoon heel goed oplet en de twee artworks naast elkaar legt, om ze te vergelijken.
Vandaag keken we naar de meest voorkomende scams binnen de nog relatief nieuwe NFT-wereld. Steeds meer mensen willen namelijk aan de slag met NFT’s, misschien jij ook wel? Het is belangrijk dat je dan goed voorbereid bent, zodat jij niet opgelicht wordt.
Na het lezen van dit artikel ben je hopelijk beter voorbereid op mogelijke oplichtingspraktijken in de NFT-markt. Heb je toch nog vragen? Stel deze dan in onze AllesOverCrypto Facebookgroep, hierin staan we met zijn allen klaar om al jouw vragen te beantwoorden en gaan we simpelweg graag het gesprek met je aan over alles wat met crypto te maken heeft!
Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + “AllesOverCrypto” googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.
Foto header: Edaccor / Shutterstock.com

 
Download de NFT Blueprint
 
 
Met tips over hoe jij jouw geld beschermt in onzekere tijden!

Downloaden!
Leer hoe je begint met Bitcoin en andere cryptomunten!
Geen kennis, ervaring of kapitaal nodig!


Schrijf je in!
Ontvang tips, belangrijke artikelen en veelbelovende cryptomunten met ons gratis abonnement!
Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen, Crypto Mastery en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.
De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.
De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.
Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.

© 2017-2022 | AllesOverCrypto

source