Da Vinci-portret digitaal verkocht via NFT – NRC

Home » Da Vinci-portret digitaal verkocht via NFT – NRC
Da Vinci-portret digitaal verkocht via NFT – NRC

Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Opnieuw is er een rel ontstaan rond La Bella Principessa (1495-1496), een portret dat volgens sommigen kan worden toegeschreven aan Leonardo da Vinci. Eind april werd een afbeelding van het werk verkocht als NFT, een non-fungible token. Volgens de twee verkopende bedrijven is dit het eerste werk van Da Vinci dat digitaal verkocht is. Een anonieme kunstverzamelaar is nu in het digitale bezit van La Bella Principessa. Het kunstwerk is gekocht met cryptomunt Ethereum voor omgerekend zo’n 100.000 euro. De deal is des te opmerkelijker omdat er twijfels bestaan over de authenticiteit van het originele werk. Via de NFT-marktplaats worden de afgelopen jaren vaker digitale kopieën verkocht van grote, oude kunstwerken. In sommige gevallen wordt het fysieke werk zelfs vernietigd, zodat de digitale kopie het meeste waard is. (NRC)
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.

source