Vasco Rouw zegt miljoenen te verdienen aan 'schimmige' NFT-projecten – BNR Nieuws

Home » Vasco Rouw zegt miljoenen te verdienen aan 'schimmige' NFT-projecten – BNR Nieuws
Vasco Rouw zegt miljoenen te verdienen aan 'schimmige' NFT-projecten – BNR Nieuws

De dubieuze crypto-ondernemer Vasco Rouw heeft miljoenen verdiend aan de hype rondom NFT's, zo meldt hij tegenover het blad Quote. Het betekent een doorstart van Rouw in de cryptowereld, die eerder al achter het enorm geflopte Xpose Protocol zat, waar 125 miljoen dollar aan marktwaarde verdampte.
Quote sprak met Rouw en tekende een profiel op. ‘Je kan hem onder andere kennen van EO-programma ‘Waar doen ze het van?’, waarin families met verschillende niveaus van inkomsten worden gevolgd. Vasco speelt daarin met zijn gezin de miljonairsfamilie’, vertelt journalist Tim Berbers van Quote.
Rouw werd eerder al beschuldigd van zogeheten ‘rug pulls’ met NFT’s. Een voormalig medewerker van Rouw onthulde in een blog hoe de ondernemer bij bijna twintig NFT-projecten betrokken was en hoe die projecten grotendeels voor dood achtergelaten werden, waardoor vaak jonge investeerders hun geld verloren. ‘Hij heeft een aantal van die NFT-projecten uitgerold. En mensen die betrokken waren zeggen dat Vasco dat niet met de juiste intenties doet, alleen maar om er snel geld uit te halen. Maar de vraag is bij NFT’s of dat mag of niet’, legt Berbers uit. Met zijn huidige NFT-projecten zou hij in totaal zeven miljoen euro verdiend hebben, zo meldt hij tegenover Quote.
Lees ook | Crypto-adviseurs Overmars, Rouw en De Geus mogelijk aansprakelijk voor schade bij Xpose
Vasco meent zelf dat hij niks verkeerd doet. ‘Je hoeft het ook niet te kopen’, zo citeert Berbers de ondernemer uit Drenthe. De journalist van Quote dook in het verleden van Rouw. ‘Hij programmeerde vanaf zijn dertiende computerspelletjes. Dat kon hij hartstikke goed. Mensen die ik sprak zijn in die zin heel enthousiast over hem. (…). Maar hij heeft moeite om bedrijven naar een groter plan te trekken.’ Maar met zijn ethische kompas is wel iets mis, zo beschrijft Berbers. ‘Hij scheert daarmee langs. Met die NFT’s doet hij nu ook heel mysterieus, want hij wil niet zeggen welke projecten dat precies zijn.’
In het artikel van Quote komt verder ook naar voren dat betrokkenen bedreigd zouden zijn door Rouw. Iets wat Michaël van de Poppe, een voormalig zakenpartner van Rouw, ook liet weten tegenover BNR in de podcast Crypto Cowboys. ‘Het probleem is dat hij nooit veroordeeld is. Hij ontkent ook dat hij bedreigingen heeft geuit. Maar de laatste jaren rijst er wel een beeld op van iemand die opzoek gaat naar de hypes en zich richt op een doelgroep van jonge mannen die snel willen instappen.’ Berbers ziet het als verspilt potentieel van Rouw. ‘Het is toch wel jammer van iemand die een groot gamingbedrijf leek te kunnen uitbouwen. Je zou ook denken dat hij het niet nodig heeft, maar hij ziet helemaal niet dat hij iets verkeerds doet’, aldus Berbers.
BNR maakte eerder samen met Boos van Tim Hofman en het FD een podcastserie over Xpose Protocol, een cryptoflop waar Vasco Rouw de touwtjes in handen had. De podcastserie Crypto Cowboys beluister je hier.

source