Ook PSV doet mee aan NFT-hype, maar waakt voor afbreukrisico – BNR Nieuws

Home » Ook PSV doet mee aan NFT-hype, maar waakt voor afbreukrisico – BNR Nieuws
Ook PSV doet mee aan NFT-hype, maar waakt voor afbreukrisico – BNR Nieuws

Het moest eigenlijk een verrassing blijven, maar dankzij een oplettende PSV-supporter werd voor de lancering van het nieuwe uitshirt al duidelijk dat de voetbalclub een nieuw NFT-project start. Waar veel NFT-projecten met de noorderzon verdwijnen met grote inkomsten, wil de Eredivisieclub het anders aanpakken. De club toont zich bewust van het negatieve karakter van de NFT's, maar probeert een positief voorbeeld te zijn. 'Er zijn meer slechte dan goede voorbeelden', ziet Damian Bott, manager Marketing & Media van de club.
Door de tekst ‘nft landingspagina’ in de link van de livestream voor de lancering van het uitshirt, werd een paar uur eerder al duidelijk dat PSV NFT’s wil uitbrengen. Waar de NFT-hype op dit moment grotendeels afgekoeld is, verwacht de voetbalclub dat er wel onderdelen van de NFT-wereld overblijven. ‘We staan nog helemaal aan het begin van Web3.0 en alle ontwikkelingen die het met zich meebrengt. Maar vanuit het DNA van PSV, het innovatieve karakter dat we kregen bij de oprichting door Philips, willen we het voort blijven zetten’, zegt Bott. ‘Initiatieven komen en gaan in het cryptolandschap. Wij geloven er wel in dat er zaken overblijven.’ Daar wil de club zich dan ook op voorbereiden met dit project.
Geen idee wat NFT’s zijn? Scroll naar beneden voor een uitleg!
Natuurlijk is PSV een commerciële organisatie en ziet de club er ook een toekomstig inkomstenmodel in, geeft de marketingmanager toe. Maar het doel van deze NFT’s, die gebaseerd zijn op de presentatie van het uitshirt, is om de supporters kennis te laten maken met dit onderdeel van de cryptowereld. Van de 101 NFT’s die er ontwikkeld zijn, gaat de club 100 NFT’s verloten onder de supporters die het uitshirt hebben gekocht. Die supporters kunnen het digitale verzamelobject daarna eventueel in bezit houden of doorverkopen. Daarmee wil de club een gelijkenis trekken met de aloude voetbalplaatjes. Bott: ‘Mochten zij gekozen worden, zullen we zorgen dat NFT’s kosteloos worden overgedragen. Zo hoeven ze geen cryptovaluta te bezitten (daarmee moet normaal gesproken een NFT gekocht worden, red). Heb je niks met NFT’s of ben je er zelfs op tegen, dan proberen we het niet op te dringen. Het is een laagdrempelige manier om de supporter in aanraking te laten komen met NFT’s’, vindt de marketingmanager.
Lees ook | Eredivisie-spelers cashen op eigen wedstrijden in crypto-gokspel
PSV wil op deze manier ook het negatieve karakter weghalen die de digitale objecten nu hebben. ‘Mensen snappen het soms niet, het is complex en een ver-van-je-bed-show. Sterker nog: er zijn meer slechte voorbeelden dan goede voorbeelden, dat helpt allemaal niet. We moeten daarom eerst de kennis bijschaven, om zo de houding richting NFT’s wat positiever te krijgen.’
Het artikel gaat verder onder de tweet.
De 101 NFT’s die PSV gaat uitbrengen – in samenwerking met shirtsponsor Puma – zijn gebaseerd op de presentatie van het uitshirt van PSV. Die presentatie is opgeknipt in 100 NFT’s. De ene NFT die overblijft is het ‘masterpiece’ en vertegenwoordigt de gehele presentatie als ‘kunstwerk’. ‘Die gaan we meteen de veiling op brengen, om ervan te leren.’
Podcast | Cryptocast: Is de NFT-hype alweer voorbij?
Transparant is PSV ook over de eigen belangen achter de NFT’s. Zo ontvangt PSV, samen met Puma en de ontwikkelaar van de NFT’s, tien procent van iedere transactie als een NFT doorverkocht wordt. ‘NFT’s zijn ook bedoeld om de makers op een manier te beschermen. Dus de kunstenaars delen ook mee in eventueel financieel succes. We vinden het belangrijk om dit aan de voorkant ook transparant te maken.’
Het artikel gaat verder onder de tweet.
Voor supporters is het niet de bedoeling dat een NFT een nutteloos stukje digitaal eigendom blijft wat uiteindelijk een keer verkocht kan worden. PSV geeft eigenaren ook een jaar lang gratis toegang voor twee personen tot het PSV museum, waar het kunstwerk aan de hand van videomapping terug te zien is.
Lees ook | Omroep PowNed wil NFT’s verkopen; toezichthouder weet van niks
De voetbalclub waakt er wel voor dat het plan niet negatief uitpakt en de naam van de club schaadt. ‘We zijn voorzichtig met welke initiatieven we starten. Want we zien wel dat als we een keer de plank misslaan, dat het heel lastig gaat zijn om het weer vlot te trekken. Dat zou zonde zijn’, aldus Bott.
Lees ook | FC Groningen gedupeerd door dubieus failliet cryptobedrijf
NFT betekent non-fungible token, wat eigenlijk inhoudt dat het een digitaal object is dat op de blockchain staat en dus niet vervangbaar is. Toch werken NFT’s in veel gevallen anders. Het zijn vaak niet zozeer digitale objecten die je koopt, maar slechts een bonnetje dat je koopt. Op dat bonnetje staat vervolgens een link naar het digitale object. Nergens staat dan vastgelegd hoe het object eruit ziet en welke kenmerken het heeft.
NFT’s kunnen gekocht en verkocht worden op grote handelsplaatsen, waar men met cryptovaluta, zoals ethereum, moet betalen. Daarover moeten vaak hoge kosten betaald worden. Ook gaat er vrijwel altijd geld naar de ontwikkelaar van de NFT’s, als het product doorverkocht wordt. Dit gegeven maakt het weer interessant voor kunstenaars, die hierdoor altijd een vergoeding kunnen krijgen voor het werk dat ze hebben gemaakt.
Toch is er sprake van veel oplichting rondom NFT’s. Door de grote hype die er op dit moment is, ontstaan er veel projecten die ontwikkeld worden om snel geld mee te verdienen. Er vindt dan veel promotie op social media plaats voor een project, waardoor er een hype ontstaat en mensen snel erbij willen zijn. Als alle NFT’s vervolgens zijn verkocht, laat het team vervolgens niks meer horen en worden de beloftes die zijn gedaan niet waargemaakt. De kopers blijven vervolgens achter met waardeloze NFT’s.

source