“We hebben ons bewezen” – GroentenNieuws

Home » “We hebben ons bewezen” – GroentenNieuws
“We hebben ons bewezen” – GroentenNieuws

Tholen – Meteor Systems bestaat 25 jaar. Het bedrijf produceert en distribueert complete teeltsystemen voor de (glas)tuinbouw, pnder meer teeltsystemen, irrigatie, buisrailsteunen, lange liggers, stellingteelt, fruitoverkappingen en teeltoplossingen voor NFT, DFT, CEA (Controlled-Environment Agriculture). Hun producten worden toegepast voor de teelt van groenten, zachtfruit, snijbloemen, medicinale cannabis en bladgroenten.
In 25 jaar doe je veel ervaring en kennis op. Dat delen ze met hun klanten. Peter Lexmond: “De aardbeienteelt is daar een goed voorbeeld van. We hebben daar zoveel kennis van in huis. Eigenlijk bieden we daar alles voor: trayvelden voor de opkweek van aardbeienplantjes (soms met de gootplanten erboven), teeltsystemen voor binnen en buitenteelt, fruitoverkappingen en meer. Eigenlijk voorzien we alles van het stekjes tot en met het eindproduct.”
Peter Lexmond is praktisch vanaf het begin van het Meteor Systems-bestaan betrokken bij dit bedrijf. Peter loopt al even mee dus. Natuurlijk is er veel veranderd. Wat niet veranderd is volgens hem, zijn de korte communicatielijnen. “Er kan snel worden geschakeld.”
Meteor bestond pas 2 jaar en had 15 mensen in dienst toen Peter aansloot. Inmiddels staat de teller op 100 in Breda, 15 in Canada en een 1 bij hun eigen Chinese entiteit voor die markt. Om deze vaste schil arbeid is nog een flexibele schil gebouwd met uitzendkrachten en zzp-ers.
“We hebben ons bewezen”
Ze startten indertijd met druppelbevloeiing. Het was in het begin even lastig om voet aan de grond te krijgen in de gevestigde orde. “De markt werd wat opgeschud toen we zelf telers benaderden.  We hebben, via dat rechtstreekse contact met telers, de kans benut om ons te bewijzen. Dat doen we bijna niet meer. Nu loopt het meeste via de installateurs,” bevestigt Peter.

De productie en verkoop van complete teeltsystemen werd overigens iets later, eind jaren ‘90, bewerkstelligd. Toen ze daarmee startten kwam de schaalvergroting in de tuinbouwsector net op gang. Dat kwam goed uit. Ze liftten mee op die flow. Eerst kwam de tomaat, roos en aardbei aan de beurt, gevolgd door komkommer, paprika en aubergine.  En geografisch gezien was het eerst Nederland en Noord-Amerika. Meteor verkoopt Inmiddels wereldwijd hun teeltsystemen.
Gezette stappen 
Dit zijn er nogal veel. Te veel om hier te benoemen. Na de groei van de markt en daarmee ook het bedrijf, was de volgende stap de overname van Worm Lathum uit Duiven. In 2009 werd het bedrijf daardoor in een klap twee keer zo groot.

Pand Breda
De volgende mijlpaal heeft ook te maken met deze overnamen; de vestiging uit Duiven (voormalig Worm Lathum) en Etten-Leur verhuisden naar Breda. “De samenvoeging is gunstig uitgepakt. Vooral op logistiek en communicatief gebied zijn de voordelen groot. ”vertelt Peter.  

Het Canada/China-team
De openingen van de vestiging in Leamington, Canada (2005) voor de Noord-Amerikaanse markt en die in Shanghai, China (2019) mogen niet onbenoemd blijven als belangrijke stappen in de Meteor-geschiedenis.

Patent
En op het vlak van productontwikkeling wordt aan de weg getimmerd. Het laatste wapenfeit is het patent op substraatarm telen. Dit komt tegemoet aan de problemen rondom veenwinning en geeft antwoord op een op technologie gebaseerde benadering van voedselproductie.  Kortweg komt het erop neer dat het zaadje op een grow-padje wordt opgekweekt en beworteld. Dit padje wordt daarna op een drijver of plantdrager gezet om de plantjes verder te laten groeien. Datzelfde padje kan vervolgens in een grow-cupje worden gezet en geleverd aan het grootwinkelbedrijf. 
Peter: ”Grootwinkelbedrijven willen minder grondresten in de winkel. Dat vinden klanten rommelig en qua presentatie is dat niet prettig. De cupjes kunnen worden gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal. Er hoeft geen plastic meer aan te pas te komen. Een ander groot voordeel is de verlengde shelf live. Consumenten plukken daar direct zelf de vruchten van. We hebben dit concept overigens pas gepitchd tijdens het  Ahold Beter Eten Festival 2022.  Het was goed. De interesse is gewekt. We kunnen niet wachten om dit verder uit te rollen. We houden jullie op de hoogte.”

Voor meer informatie:
Meteor Systems Breda
Minervum 7081,
4817 ZK Breda,
+31 76 504 28 42
info@meteorsystems.nl 
www.meteorsystems.nl 
Publicatiedatum: di 14 jun 2022
Auteur: Annet Breure
© GroentenNieuws.nl

Alle velden die gemarkeerd zijn met * moeten worden ingevuld.
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:

 
<< Terug | GroentenNieuws.nl
© GroentenNieuws.nl 2022
Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!
Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.

source