Heerlijke naam maar geen Big Mac: Rusland opent hernoemde McDonald's-restaurants – René Zwart

Home » Heerlijke naam maar geen Big Mac: Rusland opent hernoemde McDonald's-restaurants – René Zwart
Heerlijke naam maar geen Big Mac: Rusland opent hernoemde McDonald's-restaurants – René Zwart

Koninkrijksrelaties
Dagelijks meer nieuwsberichten dan enige andere Nederlandse nieuwsbron over Nederland.
12 juni (Reuters) – Het ziet er misschien uit en ruikt naar McDonald’s, maar het is nu Vkusno & tochka. De gouden bogen zijn weg, filet of vis is gewoon een visburger. Big Mac verliet Rusland.
Een nieuw tijdperk van fastfood en economische scene brak zondag aan in Rusland, toen McDonald’s (MCD.N) Restaurants hebben hun deuren geopend in Moskou met een nieuw Russisch eigendom en een nieuwe naam die zich vertaalt naar “lekker en dat is alles”.
De onthulling van hernoemde winkels, meer dan drie decennia nadat de Amerikaanse burgergigant voor het eerst zijn deuren opende in Moskou in een symbolische dooi tussen Oost en West, is opnieuw een grimmig teken van een nieuwe wereldorde. De heropening vond plaats op Ruslanddag, een feestdag die nationale trots viert.

Het lot van de keten, die McDonald’s verkocht toen het het land verliet vanwege het conflict in Oekraïne, zou een test kunnen zijn in hoe goed de Russische economie zelfvoorzienend kan worden en westerse sancties kan weerstaan. Lees verder
Op zondag stonden tientallen mensen in de rij voor wat vroeger het belangrijkste McDonald’s-restaurant was op het Poesjkinplein in het centrum van Moskou. De winkel bracht een nieuwe slogan uit – een kenmerkende burger met twee frietjes – evenals een slogan: “Naam verandert, liefde blijft.”
De rij was veel kleiner dan de duizenden mensen die tijdens het Sovjettijdperk in 1990 naar de oorspronkelijke opening van McDonald’s stroomden.
Sardana Donskaya, een IT-medewerker die 32 jaar geleden in de rij stond om het eerste merk te proeven dat het westerse kapitalisme belichaamde, keerde zondag terug om zijn opvolger aan te kondigen.
Het menu van Vkusno & tochka was kleiner en bood geen Big Mac en enkele andere hamburgers en desserts, zoals McFlurry. De prijs van een dubbele cheeseburger was 129 roebel ($ 2,31), vergeleken met ongeveer 160 roebel bij McDonald’s, en een visburger was 169 roebel, vergeleken met ongeveer 190 roebel eerder.
Alexander Merkulov, directeur kwaliteit bij het nieuwe bedrijf, zei dat de samenstelling van de hamburgers niet veranderde en dat de apparatuur van McDonald’s niet veranderde.
McDonald’s sloot in maart zijn Russische restaurants en zei medio mei dat het had besloten het land helemaal te verlaten, een van de meest beruchte commerciële vertrekken sinds Rusland op 24 februari tienduizenden troepen naar Oekraïne stuurde.
In een teken van haast moesten de nieuwe eigenaren op tijd voor de lancering rebranden, veel van de pakjes friet en hamburgers waren gewoon wit, net als de drinkbekers, terwijl de afhaalzakken gewoon bruin waren. Het oude McDonald’s-logo was op de verpakking van ketchup en andere sauzen bedekt met tijdelijke zwarte vlekken.
Maar Sergey, een 15-jarige klant, merkte niet veel verschil.
“De smaak is hetzelfde gebleven”, zei hij terwijl hij een kipburger en frietjes aankleedde. “Cola is anders, maar eigenlijk verandert er niets aan de burger.”
Medewerkers nemen deel aan de voorbereidingen voor de opening van een nieuw restaurant, nadat McDonald’s besloot zijn restaurants in Rusland te verkopen aan een lokale licentiehouder die op 12 juni 2022 in Moskou, Rusland, zal worden omgedoopt tot een nieuwe naam. REUTERS/Evgenia Novozinina

Het belangrijkste restaurant in Moskou is een van de 15 vernieuwde winkels die op zondag in en rond de hoofdstad zijn geopend. Oleg Baruev, CEO van Vkusno & tochka, zei dat het bedrijf van plan is om eind juni 200 restaurants in Rusland te heropenen en alle 850 restaurants tegen het einde van de zomer. Zie FACTBOX:
“We hebben drie maanden niet gewerkt”, zegt Rosana, manager van een vestiging in Moskou die in juli opengaat. “Iedereen is zeer tevreden.”
Baroev, die weken voordat het conflict in Oekraïne begon, werd benoemd tot CEO van McDonald’s in Rusland, zei dat de keten zijn oude McDonald’s-interieur zou behouden, maar alle verwijzingen naar zijn vroegere naam zou verwijderen.
“Ons doel is dat onze gasten geen verschil in kwaliteit of ambiance merken”, zei Barov op een persconferentie in het restaurant.
De Siberische zakenman Alexander Govor, de nieuwe eigenaar van het bedrijf, vertelde Reuters dat hij zou proberen iets vergelijkbaars te lanceren als McDonald’s Big Mac.
“We hebben niet het recht om bepaalde kleuren te gebruiken, we hebben niet het recht om de gouden bogen te gebruiken, we hebben niet het recht om McDonald’s te noemen”, zei hij tegen Reuters.
“Big Mac is het verhaal van McDonald’s. We zullen zeker iets soortgelijks doen”, zei hij. “We zullen proberen iets beters te doen, zodat onze bezoekers en gasten van dit gerecht houden.”
CEO Barov voegde eraan toe dat het bedrijf op zoek was naar nieuwe leveranciers voor frisdranken omdat sommige voorraden van Coca-Cola bijna op waren. (KO.N)die zijn verkoop in Rusland opschort. Baroev zei dat alle ingrediënten van de keten op 2% na uit Rusland komen.
Niet iedereen was onder de indruk.
Even na de persconferentie stond een man voor de camera’s met een bord met de tekst “Back the Big Mac”. Werd snel begeleid door het restaurantpersoneel.
Nieuwe eigenaar: ik heb een klein bedrag betaald
Govor is een van de vele Russen die activa in beslag nemen terwijl honderden westerse bedrijven zijn gevlucht. Zondag zei hij dat hij een “nominaal” bedrag “ver onder de marktprijs” betaalde voor McDonald’s Rusland. McDonald’s, ’s werelds grootste hamburgerketen, nam na de verkoop een vergoeding van maximaal $ 1,4 miljard in rekening.
De Russische autoriteiten hebben gezegd dat de Amerikaanse groep het recht heeft om zijn restaurants binnen 15 jaar terug te kopen, hoewel Gofort koud water over die mogelijkheid goot.
“Ze hebben me duidelijk gemaakt dat ze niet terug zullen kopen”, wordt hij geciteerd door Interfax.
McDonald’s, die zei dat Gofor tienduizenden werknemers van de keten voor ten minste twee jaar zal behouden, was niet onmiddellijk beschikbaar om commentaar te geven op de voorwaarden van de verkoop of de toekomstige Russische bedoelingen.

Rapportage door Reuters. Bewerking door Josephine Mason en Praveen Shar
Onze criteria: Thomson Reuters Vertrouwensprincipes.
“Social media fanaat. Fanatieke bacon fanaat. Wannabe popcultuur fan. Communicator. Gecertificeerd schrijver.”
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
source