Politie neemt voor het eerst NFT's in beslag, bij huiszoekingen in Oost-Vlaanderen – VRT NWS

Home » Politie neemt voor het eerst NFT's in beslag, bij huiszoekingen in Oost-Vlaanderen – VRT NWS
Politie neemt voor het eerst NFT's in beslag, bij huiszoekingen in Oost-Vlaanderen – VRT NWS

De federale gerechtelijke politie van Oost-Vlaanderen heeft bij twee huiszoekingen voor het eerst NFT’s in beslag genomen. Een NFT is een uniek digitaal certificaat dat bepaalt wie eigenaar is van iets op het internet. Daarnaast zijn er ook cryptomunten en fysieke munten in beslag genomen. De inbeslagname is samen goed voor 547.000 euro.
In mei zijn twee huiszoekingen gehouden in een jarenlang onderzoek naar witwaspraktijken. Daarbij werd een grote hoeveelheid zilveren munten en een kleinere hoeveelheid gouden munten gevonden. Samen goed voor een waarde van 346.000 euro. Daarnaast hebben de speurders ook digitale valuta gevonden. Er zijn zo voor 175.000 euro cryptomunten en voor 26.000 euro NFT’s in beslag genomen.
NFT staat voor niet-vervangbaar token in het Engels. Het garandeert de echtheid en bepaalt wie eigenaar is van iets op het internet. Zo zijn bijvoorbeeld al afbeeldingen op het internet verkocht voor miljoenen dollars. NFT maakt gebruik van blockchain-technologie, die ook gebruikt wordt bij bijvoorbeeld de handel in cryptomunten. Het is voor het eerst in ons land dat de politie NFT’s in beslag neemt.
We willen zoveel mogelijk misdaadgeld kunnen recupereren
"We willen de verdachten zoveel mogelijk "plukken", zodat we zoveel mogelijk misdaadgeld kunnen recupereren", zegt hoofdcommissaris Patrick Willocx van de federale gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen aan VRT NWS. "We zoeken niet langer alleen naar klassiek geld of auto’s, maar ook naar digitale middelen. In dit geval hebben we dus ook een 25-tal NFT’s in beslag genomen. In de meeste gevallen ging het om afbeeldingen."
Het is niet moeilijk om je voor te stellen hoe de fysieke in beslagname van de zilveren en gouden munten verlopen is. Hoe dat bij NFT’s en cryptomunten gaat, is wat minder vanzelfsprekend. Bij de politie willen ze om veiligheidsredenen niet veel details kwijt. "Het eigenaarschap op de blockchain is veranderd van de verdachte naar de overheid", zegt Willocx daar kort over.
Het eigenaarschap op de blockchain is veranderd van de verdachte naar de overheid
De gerechtelijke politie focust nu ook op die NFT’s omdat het principe veel gebruikt wordt voor digitale kunst en verzamelobjecten waarmee op de waarde gespeculeerd wordt. Hoofdcommissaris Willocx waarschuwt aspirant-speculanten. "Het is een niet-gereguleerde markt", zegt hij. "We stellen soms vast dat ze als uniek verkocht worden, maar dat niet zijn. Sommigen slagen er ook in om NFT’s te overwaarderen. Bijvoorbeeld door ze aan zichzelf door te verkopen voor hogere prijzen."
Alle in beslag genomen goederen zijn overgemaakt aan het centraal orgaan voor de inbeslagneming en verbeurdverklaring (COIV). Het COIV zal de goederen wellicht veilen om de staatskas te spijzen. Hoe dat met de NFT’s in zijn werk zal gaan, is nog niet helemaal duidelijk. "Het is nu aan de overheid om dat te kunnen verzilveren", klinkt het.
Schrijf je in op onze dagelijkse nieuwsbrieven
Volg ons op sociale media
Bent u getuige van een nieuwsfeit of hebt u zelf nieuws te melden?
Volg VRT NWS op uw smartphone of tablet via de VRT NWS-app.
Beschikbaar voor iOS en Android.

source