Bitvavo komt een dekking tegen diefstal van cryptovaluta – Business Insider

Home » Bitvavo komt een dekking tegen diefstal van cryptovaluta – Business Insider
Bitvavo komt een dekking tegen diefstal van cryptovaluta – Business Insider
Secties
Edities
Specials
Over Business Insider
Copyright © 2021 Business Insider Nederland. Alle rechten voorbehouden. Registratie of gebruik van deze site vindt plaats onder Algemene Voorwaarden en Privacybeleid.
Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookie-overzicht | Adverteren
Foto: EPA
Gebruikers van het Nederlandse cryptohandelsplatform Bitvavo krijgen een garantie tegen diefstal van hun vermogen door hackers. Het bedrijf gaat voortaan schade door hacks vergoeden.
In een persbericht kondigde Bitvavo dinsdag aan dat als een kwaadwillende partij of persoon zonder toestemming van een gebruiker toegang krijgt tot diens account, er een dekking is tot 100.000 euro aan schade.
Dat bedrag van 100.000 euro is niet toevallig gekozen. Voor spaarders die geld bij banken stallen, geldt dat ze tot 100.000 euro gedekt zijn, als een bank dreigt om te vallen. Het zogenoemde depositogarantiestelsel is een financieel vangnet van de staat.
In het het geval van Bitvavo gaat het om een dekking tegen cryptodiefstal op het eigen platform en staat het bedrijf zelf garant.
“Wij vinden het belangrijk dat al onze klanten veilig cryptovaluta kunnen kopen, verkopen en opslaan”, schrijft CEO Mark Nuvelstijn in een persbericht. Volgens hem schaadt het huidige gebrek aan wet- en regelgeving in Nederland het vertrouwen in de cryptomarkt.
Vooralsnog bestaat er op nationaal en Europees niveau geen beleid of wetgeving die cryptohandelsplatforms verplicht stelt om geleden schade van gebruikers door hacks te vergoeden. “Daarom komen wij zelf met deze maatregel en vergoeden wij als eerste in Europa bedragen tot 100.000 euro bij gehackte accounts”, schrijft Nuvelstijn.
EU-regels om de cryptomarkt enerzijds te reguleren en anderzijds te stimuleren zijn wel in de maak. Nuvelstijn van Bitvavo wil graag dat nieuwe wetgeving versneld wordt ingevoerd.
De afgelopen jaren heeft de diefstal van cryptovaluta en digitale verzamelobjecten in de vorm van NFT’s een hoge vlucht genomen, in lijn met de enorme groei van de cryptomarkt.
Hieronder volgen enkele voorbeelden van grote cryptodiefstallen in de afgelopen periode:
Met een klik op de verkeerde – malafide – link kregen hackers toegang tot de NFT-wallet van Twitter-gebruiker @OrnithologistMD. En zo verloor de Amerikaanse oncoloog, met de voornaam Keith, in een klap 1,4 miljoen dollar.
De vader van drie kinderen had samen met zijn vrouw bijna veertig jaar aan spaargeld in cryptokunst gestopt, schrijft VICE. Maar dat raakte hij kwijt nadat een kwaadwillende koper hem een phishinglink stuurde in een email om de deal af te ronden.
All of my stolen birds are now listed on sale: @LooksRareNFT

Please retweet and spread the word to not purchase my @moonbirds that were phish scammed out of my account. https://t.co/2tqgkBQY2S
Noord-Korea staat erom bekend hackers in te zetten om de zware economische sancties tegen het land te omzeilen. Door cryptobeurzen, banken en andere financiële instellingen in het buitenland aan te vallen, komt het Noord-Koreaanse regime aan extra liquide middelen.
In maart lukte het Noord-Koreaanse hackers om de servers van de populaire game Axie Infinity binnen te dringen. In dit spel kunnen gebruikers simpelweg door te spelen, of met het verkopen van hun spelpersonage, cryptovaluta verdienen.
Volgens onderzoeksfirma Elliptic lukte het de Noord-Koreaanse hackers de gebruikersgegevens van vijf sleutelpersonen binnen het bedrijf achter Axie Infinity te stelen, en zo honderden miljoenen aan crypto weg te sluizen.
Het succes van de Bored Ape Yacht Club laat zich moeilijk verklaren. Wat beweegt verzamelaars van digitale plaatjes om de op elkaar lijkende afbeeldingen van apen voor tienduizenden dollars te kopen? Je naam wordt vastgelegd op de blockchain en je kunt de afbeeldingen voor andere producten gebruiken. Bijvoorbeeld op t-shirts…. of in animatiefilms.
Een gat in de markt, dacht acteur en producer Seth Green. Die ontwikkelde een televisieshow rond Bored Ape #8398, ofwel Fred Simian. Maar nadat Greens’ wallet werd gehackt, raakte hij niet alleen deze en andere NFT’s kwijt, maar was het even onduidelijk geworden of hij zijn show nog wel kan maken. Want hij is immers niet meer de eigenaar van de desbetreffende aap.
Inmiddels is duidelijk dat Green, na samenspraak met de makers van de Bored Apes, zijn show nog gewoon kan maken. Maar de roof laat wel zien wat voor verstrekkende consequenties hacks kunnen hebben
Good news frens, @DarkWing84 & I connected- working together to prosecute the original thieves & hopefully make this space safer.
Huge thanks to @BoredApeYC community for maintaining the collaborative spirit of the project. Can’t wait to see you at #WhiteHorseTavern
In februari maakten hackers het cryptoplatform Wormhole een bedrag van 326 miljoen dollar afhandig. Dat maakte de diefstal meteen een van de grootste tot nu toe.
holy fucking shit @wormholecrypto is not having a good time right now pic.twitter.com/Q6tcqAngCL
De dieven kwamen de beurs binnen via een kwetsbaarheid in de software, schreef Coindesk.
Wormhole is een handelsplatform dat cryptomunten tegen elkaar inwisselt, als een soort geldwisselkantoor, waardoor gebruikers makkelijker met hun cryptobezit kunnen betalen.
Na de hack in februari bood Wormhole ethische hackers een beloning van 10 miljoen dollar aan voor het vinden van nieuwe kwetsbaarheden in het platform. Volgens Portswigger werd die op dezelfde dag nog uitbetaald.
In mei kregen hackers toegang tot het Twitter-account van de Amerikaans NFT-kunstenaar Beeple. Begin 2021 werd een van zijn kunstwerken voor 69 miljoen dollar geveild.
Via de account van Beeple kondigden de hackers de veiling aan van een nieuw kunstwerk dat de kunstenaar in samenwerking met modemerk Louis Vuitton zou maken.
Twee links werden de wereld ingestuurd die zouden leidden naar verlotingen, maar – je raadt het al – die zorgden er juist voor dat de hackers de cryptowallets van naïeve Twitter-gebruikers leeg konden roven. Binnen vijf uur werd bijna een half miljoen dollar buitgemaakt.

Op 23 juni is Business Insider Live! terug met een nieuwe aflevering over crypto
Leer over investeringsstrategieën die je tot je beschikking hebt als cryptobelegger
Krijg tips van experts zoals Didi Taihuttu, Michaël van der Poppe en Teunis Brosens

De maand van het vertrouwen in crypto samen met LiteBit. LiteBit is de plek waar je veilig, simpel en persoonlijk kunt handelen in crypto.


De maand van het vertrouwen in crypto samen met LiteBit. LiteBit is de plek waar je veilig, simpel en persoonlijk kunt handelen in crypto.
Hoe vaak is bitcoin de afgelopen jaren niet afgedaan als een hype? Ondanks alle scepsis liep de koers van bitcoin in 2020 echter verder op tot 23.500 dollar.
Copyright © 2021 Business Insider Nederland. Alle rechten voorbehouden. Registratie of gebruik van deze site vindt plaats onder Algemene Voorwaarden en Privacybeleid.
Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookie-overzicht | Adverteren

source