"Een container levert 324 kg sla op in eerste cyclus" – GroentenNieuws

Home » "Een container levert 324 kg sla op in eerste cyclus" – GroentenNieuws
"Een container levert 324 kg sla op in eerste cyclus" – GroentenNieuws

“We onderzoeken verschillende oplossingen voor indoor farming om planten op een duurzame manier te telen, zoals in een container of kas. Een van de toppers is een modulaire containerfarm, die geschikt is voor de internationale markt op locaties met moeilijke weersomstandigheden of locaties waar een speciale teeltomgeving nodig is. Dat is een gat in de markt, omdat we een betaalbaar product aanbieden,” zegt Sariya Saengcharoenwanakul van Vana. 
Vana is een agritech bedrijf in Bangkok, Thailand, dat zich specialiseert in software-engineering. Samen met experts werken ze samen met lokale en internationale technologiepartners om kwaliteit en betrouwbare oplossingen voor indoor farming te kunnen leveren. Met het containermodel richt het bedrijf zich op teeltbedrijven, restaurants en andere bedrijven, omdat daarin verschillende planten geteeld kunnen worden in een volledige gesloten en gecontroleerde omgeving. Ook kan het worden gebruikt voor R&D.

Sariya Saengcharoenwanakul
“Ons systeem is modulair en eenvoudig te installeren. Dus wanneer een teler de voordelen van de containerfarm heeft ervaren en deze wil uitbreiden, kunnen we eenvoudig opschalen.”
Internationale benadering
Sariya zegt dat ze worden benaderd door veel klanten die zijn geïnteresseerd in vertical farming. Momenteel richt het bedrijf zich vooral op de internationale markt voor het containermodel. “Sommige landen hebben te maken met moeilijke weersomstandigheden of ze hebben maar beperkt ruimte. Daarom is het containermodel meer geschikt voor die telers dan hier in Thailand.”
“De meeste klanten hier zijn geïnteresseerd in kasmodellen met een verticale teelttechnologie, omdat ze betaalbaarder zijn en beter passen bij de omgeving. We zijn ervan overtuigd dat een goede verticale teelttechnologie een betere manier is om planten te telen en de opbrengsten te verhogen op dezelfde ruimte dan horizontaal.” Het heeft geleid tot de samenwerking tussen Vana en de Zweedse partner GrowPipes, voor een effectievere oplossing voor indoor farming.

De Vana 40ft-container werkt met teelt op water en een NFT-systeem. “Het watersysteem pompt het water en de voedingsstoffen, die automatisch worden bepaald vanuit de doseerder, naar boven, waarna het door de leidingen weer terug naar beneden loopt en alle planten voldoende voedingsstoffen en water krijgen,” legt ze uit.
Een gesloten watersysteem bespaart met 90% op de benodigde hoeveelheid water in vergelijking met traditionele teeltvormen buiten. Er kunnen tot 2160 leidingen in de container en er kunnen verschillende planten worden geteeld, zoals bladgroenten, minigroenten, kruiden en een aantal eetbare bloemen.
“Met één container kan een teler een opbrengst halen van 324 kg sla in de eerste ronde. Telers kunnen één cyclus per maand halen, wat betekent dat ze ongeveer 4000 kg sla per jaar kunnen produceren.”

Productieplanning
Testfaciliteit
Het bedrijf heeft ook een vestiging in het centrum van Bangkok, waar ze verschillende planten telen, zoals eikenbladsla, rucola, boerenkool en microgroenten en teeltrecepten uittesten. “We testen verschillende gewassen, niet alleen degene die door ons team worden voorgesteld, maar ook die van klanten.”
“Er is bijvoorbeeld in Thailand veel interesse in sla van hoge kwaliteit en microgroenten, aangezien klanten daar eigenlijk geen toegang toe hebben. Daarom onderzoeken we hier de mogelijkheden.” Sariya zegt dat Vana de mogelijkheid heeft om verschillende slasoorten en bladgroenten te telen en die te leveren aan B2B-markten, zoals de horeca.

Daarnaast werkt Vana ook nog aan een concept voor een restaurantwinkel. “Naast onze vestiging in het centrum van Bangkok hebben we een restaurant, genaamd 37. In dat restaurant kunnen klanten genieten van onze eigen salades en kunnen ze de teelttechnologieën zien. Het restaurant wordt in het derde kwartaal van dit jaar geopend en we zijn heel erg benieuwd hoe deze kans gaat uitpakken.”
Voor meer informatie:
Sariya Saengcharoenwanakul, Business Development Executive
Vana 
sariya.saengcharoenwanakul@vana.farm
www.vana.farm
Publicatiedatum: wo 8 jun 2022

Alle velden die gemarkeerd zijn met * moeten worden ingevuld.
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:

 
<< Terug | GroentenNieuws.nl
© GroentenNieuws.nl 2022
Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!
Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.

source