Wellbeing Week: studenten maken van hun zelfportret een NFT – EM. Online

Home » Wellbeing Week: studenten maken van hun zelfportret een NFT – EM. Online
Wellbeing Week: studenten maken van hun zelfportret een NFT – EM. Online

Tijdens de Student Wellbeing Week gaat een van de workshops over hoe je een NFT kunt maken van je zelfportret. Een groep studenten werkt aan een gezamenlijk kunstwerk met gezichten van Rotterdammers. “Ik heb voor alles onder mijn nek rode stickers gebruikt om mijn hart en mijn gevoelens te symboliseren.”
Een hoek van The Living Room is maandagochtend een paradijs voor Artificial Intelligence. De tafel staat vol met lichtkaders, een printer en aan het hoofd een tv-scherm. Met de technologische snufjes leert een groep van vijftien studenten om NFT’s te maken.
De workshop is georganiseerd door AICON, een initiatief dat zich volgens de website ‘richt op de impact van AI, met een mensgerichte aanpak’. Kunstenaar Peim van der Sloot helpt de deelnemers met het maken van een zelfportret voor een project waar hij en anderen aan werken: Stadsgezichten. Ze willen van alle portretten waar ze in de serie workshops in Rotterdam aan werken, een gezamenlijk kunstwerk maken. Hij is gespecialiseerd in het gebruik van kleine gekleurde stickers om opvallende kunst te creëren. “Het idee is om het project te laten groeien en ook gezichten in andere steden te doen. Het is een heel organisch proces, wat het uniek maakt. Er is ruimte voor fouten en ruimte voor nieuwe input.”
Terwijl de hoek vol begint te lopen met deelnemers, vertellen studenten elkaar waarom ze meedoen aan de workshop. Sommigen hebben nog nooit van NFT’s gehoord, terwijl anderen er al ervaring mee hebben.
Max (derdejaars Psychologie) is een van de meer ervaren deelnemers. “Mijn jongere broer heeft afgelopen zomer mijn interesse in NFT’s en de hele cryptowereld gewekt. We hebben zelfs onze eigen NFT’s, ‘Epileptic Homer’, gemaakt op een website.”
Van alle deelnemers wordt een portretfoto gemaakt, die Peim vervolgens digitaliseert om met stippen een soort schets te maken van hun gezicht. Deze wordt in zwart en wit geprint. Daarna plaatsen de deelnemers de schets in een lichtbak met een papier erop om de lijnen te kunnen zien. Vervolgens kan iedereen aan de slag met het zelfportret.
Sommigen nemen het silhouet heel serieus en maken cirkels precies op de lijnen, terwijl anderen experimenteren met kleuren en andere patronen. Lisa Gerrtisen, een van de organisatoren en masterstudent, laat iedereen ter inspiratie haar eigen portret zien. “Ik heb de blauwe stickers gebruikt voor alles boven mijn nek, en rood voor alles daaronder om mijn hart en mijn gevoelens te symboliseren.”
Nadat de deelnemers hun schets met zo veel of zo weinig stickers als ze maar wilden hebben gevuld, geven ze het nieuwe kunstwerk terug aan Peim, die ze vervolgens digitaliseert om er een NFT van te maken.
Wat heeft het maken van een NFT te doen met studentenwelzijn? Amanda (eerstejaars bij het EUC): “Ik vond het vooral leuk om gewoon geconcentreerd gekleurde stippen te plakken om kunst te maken en tegelijkertijd omringd te zijn met anderen die hetzelfde doen. Dat was een ontspannen sfeer.”
Wat volgens Peim het leukste is aan NFT’s: ze kunnen niet nagemaakt worden, maar ze kunnen wel worden verhandeld. Het is een kunstuiting, zoals Julia Luteijn, een ervaren NFT-kunstenaar die de workshop hielp organiseren, aan de studenten uitlegt: “Dit is de toekomst.”
Tags:
Lees eerst de huisregels voordat je reageert.
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden hebben een *

document.getElementById( “ak_js_1” ).setAttribute( “value”, ( new Date() ).getTime() );
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Zo’n driehonderd Rotterdamse studenten verruilden vorige maand hun studenten-ov voor de…
Ondanks een totaal rookverbod ligt de campus nog steeds vol met peuken. Masterstudent…
In februari hebben de Erasmus Sustainability Hub en enkele studentenverenigingen als eis…
De stembussen voor de Student van het Jaar-verkiezing zijn nu geopend! Tot 14 juni, 15:00…
Telefoon: 010-4081115
E-mail: erasmusmagazine@em.eur.nl
© 2022 Erasmus Magazine

source