Jeroen Baert: "De metaverse bestaat al veel langer dan we denken" – Radio 1

Home » Jeroen Baert: "De metaverse bestaat al veel langer dan we denken" – Radio 1
Jeroen Baert: "De metaverse bestaat al veel langer dan we denken" – Radio 1

“De metaverse heeft drie eigenschappen”, zegt Jeroen Baert, “Het moet een virtuele wereld zijn waarin je kan interageren met anderen. En je moet je er op een creatieve manier kunnen uiten, met andere woorden niet enkel de maker kan dingen veranderen.” De metaverse bestaat al veel langer dan we denken. “Videogames komen het dichtste in de buurt van een metaverse, en die bestaan al twintig jaar.” Denk maar aan ‘Second Life’ en ‘The Sims’.
“Het initiële doel is om dingen te kunnen doen die in de echte wereld niet kunnen.” Meta-baas Mark Zuckerberg maakt ook de omslag naar een metaverse. “Ze willen de volgende evolutie zijn in hoe we online interageren met elkaar.” Toch is de bedoeling om meer te kunnen doen dan we in de echte wereld kunnen.
De metaverse voegt een vorm van ontmoetingsgevoel toe aan wat we vandaag kennen. “Het is meer dan chatten. Er zijn een hele hoop subtiele dingen zoals lichaamstaal die je bijvoorbeeld in een zoomgesprek niet kan meegeven. Die kunnen in de metaverse wel meegestuurd worden.” Ons brein heeft niet veel nodig om zich voor de gek te laten houden. “Denk maar aan een VR-bril die je op een hoge toren plaatst. Je weet dat je eigenlijk in je woonkamer staat, maar toch voel je angst.”
Het begrip ‘NFT’ was een tijdlang niet weg te denken uit het nieuws, maar weet u ondertussen wat het is? “NFT staat voor ‘non-fungible token’. Het is iets dat niet verder gedeeld kan worden, je moet het altijd in zijn geheel aankopen en verkopen.” Een NFT toont aan dat je de eigenaar bent van een virtueel goed. “Het is eigenlijk een virtueel kassaticket dat ergens op een blockchain staat, vergelijk dat met een logboek. Alsof je naar het Louvre zou gaan en de Mona Lisa zou kopen. Het schilderij blijft in het museum hangen, maar ergens in een boek staat dat jij de eigenaar bent.”
Op die manier wordt er momenteel van alles virtueel aangeboden. “Zo kan je ook een moment of concept kopen. Bijvoorbeeld de overwinning van Wout Van Aert op de Champs- Élysées. En het gaat dan niet over film- of fotomateriaal, gewoon het concept.” Het doel is dan om de NFT met een hogere prijs verder te verkopen. “De vraag is natuurlijk: wat is iets waard? Het is wat de zot ervoor geeft. De één geeft miljoenen aan een dure Rolex, de ander aan een NFT.”
De één geeft miljoenen aan een dure Rolex, de ander aan een NFT.
Kinderen weten al langer hoe ze zich in een metaverse moeten begeven. Denk aan ‘Fortnite’ en ‘Minecraft’. “Daar kopen ze met online munten dansjes en outfits.” De voorspelling van de komst van een metaverse duikt om de zoveel jaar terug op. “Er is nog geen noodzaak om in de metaverse te moeten. Het is ook nog een hoop gedoe en het kost ook veel geld.”
Er zijn nog veel vragen rond de toekomst van het internet. Wat met criminaliteit? “Sinds kort wordt daar ook over gesproken. Je kan iemand vermoorden online, dat is niet in het echt natuurlijk, maar het komt toch bedreigend over.” Ooit zal de metaverse wel een toekomst kennen denkt Jeroen Baert. “Niemand weet nog wat het is, we zijn het nog volop aan het bouwen en het kan nog alle richtingen uit.”
Beluister de podcast hier op VRT NU

source