KLAAR: Digitale kunst en virtuele munt – VRT NWS

Home » KLAAR: Digitale kunst en virtuele munt – VRT NWS
KLAAR: Digitale kunst en virtuele munt – VRT NWS

Vorig jaar is wereldwijd voor 15,6 miljard euro kunst onder de hamer gegaan. De omzet lag 60 procent hoger dan in 2020, het eerste coronajaar. Corona heeft ook als gevolg dat in nagenoeg alle veilinghuizen kandidaat-kopers nu online kunnen bieden. Ook de NFT’s, de non-fungible tokens of eigendomsrechten op digitaal werk, drijven de prijzen omhoog.
Maar wat zijn NFT’s? En waarom zijn die zo populair? Wat zijn cryptomunten ook alweer? En hoe zat het met die blockchaintechnologie? In dit KLAAR-pakket komt het allemaal aan bod.
Wat zijn NFT’s en waarom zijn die veel waard? Chris Sugira is één van de hosts van het VRT NWS-instagramkanaal nws.nws.nws en legt het ons uit in een video. Chris studeerde economie en werkt als bankier. Hij weet dus als geen ander dat ‘it’s all about the money’. 
Met foto’s, animatievideo’s, tekeningen, memes, muziek en zelfs tweets kan je nu veel geld verdienen. Digitale creaties kunnen namelijk online worden omgezet in "non-fungible tokens" of NFT, een virtuele munt die plots heel populair is. Sinds begin 2021 explodeert die markt! De eerste tweet ooit is verkocht voor 2,5 miljoen dollar, een meme van ‘disaster girl’ voor bijna 500.000 dollar en zelfs de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA of rockband Kings of Leon smijten zich op de NFT-markt. Toch is het niet slim om erin te investeren, zegt computerwetenschapper Jeroen Baert.
In ‘faqda’ gaat Flo Windey iedere week voor Studio Brussel op zoek naar antwoorden die ze zich tijdens het scrollen op het internet stelt. In deze video: NFT ofwel non-fungible tokens. Klinkt het als Chinees in je oren? No worries, dat was bij Flo ook het geval. Maar blijkbaar kan je er heel rijk mee worden. Artiesten en kunstenaars kunnen er over meespreken. Dus dook Flo in de wereld van de cryptokunst met de vraag: "Kan ik er miljonair van worden?"
Het VRT NWS-programma “De Markt” interviewt Christophe Vanbortel, cybercrime expert bij de Federale Politie over het gebruik van cryptomunten door criminelen en het feit dat betalingen met dergelijke munt moeilijk traceerbaar is. De Computer Crime Unit van de Federale politie bestudeert het fenomeen al langer en slaagt er steeds beter in om te achterhalen wie er achter een bitcoin-transactie zit.
Heb je nog vragen of suggesties? Mail naar klaar@vrtnws.be.
Schrijf je in op onze dagelijkse nieuwsbrieven
Volg ons op sociale media
Bent u getuige van een nieuwsfeit of hebt u zelf nieuws te melden?
Volg VRT NWS op uw smartphone of tablet via de VRT NWS-app.
Beschikbaar voor iOS en Android.

source