Primeur: film gefinancierd met NFT's van scenario – Filmkrant

Home » Primeur: film gefinancierd met NFT's van scenario – Filmkrant
Primeur: film gefinancierd met NFT's van scenario – Filmkrant

De NFT met scenario van Fertilizer
Wie een filmplan heeft maar geen geld krijgt van het Nederlands Filmfonds of steun ontbeert van een omroep, kan het in Nederland meestal wel vergeten. Schrijver en acteur Peter Sterk laat het er echter niet bij zitten. Hij komt met een alternatief financieringsmodel: de verkoop van NFT’s van het script.
De film heet Fertilizer en gaat over een tuinman die in een wanhoopspoging om rijk te worden en de vrouw van zijn droom voor zich te winnen urnen met as gaat ontvoeren. De zwarte komedie – “Fargo meets Breaking Bad” volgens de schrijver – kreeg tijdens het Laugh or Die Comedyfestivsal in Chicago al de prijs voor beste scenario. Bij de Screencraft Comedy Screenplay Contest en Lit Laughs International Comedy Film Festival behaalde de film de finales. Maar dat bleek niet voldoende. “Een omroep en een distributeur had ik al aan boord”, vertelt Peter Sterk, die bekend is als schrijver van Ook dat nog, Dit was het nieuws en Het Klokhuis. “Vier ton van de benodigde één miljoen was binnen, maar bij het Filmfonds werd mijn aanvraag niet gehonoreerd.”
De meeste scripts worden op zo’n moment in de la geschoven, maar Sterk wilde Fertilizer per se maken. Toen een vriend hem vertelde over NFT’s had hij een potentiële oplossing gevonden. NFT’s, of Non-Fungible Tokens, zijn unieke digitale items die gekoppeld zijn aan een blockchain (een decentrale database die kopiëren of vervalsen onmogelijk maakt). In de beeldende kunst zijn NFT’s al redelijk ingeburgerd en is er een uitgebreide markt voor ontstaan. Vorig jaar maart werd het werk Everydays – The First 5000 Days van kunstenaar Beeple door Christie’s geveild voor bijna $69,3 miljoen in Bitcoins.
Sterks NFT bestaat uit de 93 pagina’s van zijn scenario tegen een achtergrond van een golfbaan. “Het is alsof ik een boek verkoop maar dan heel klein. Maar als je inzoomt, kun je alles lezen. Ik maak een serie van duizend NFT’s die allemaal anders zijn. In de linker bovenhoek staat ieder keer een ander plaatje van de storyboard. En de golfbal op de voorgrond kan van kleur verschillen.”
De verkoop loopt via de NFT-marktplaats OpenSea.10. De prijs schommelt tussen de €500 en €850. Sterk heeft er inmiddels een paar verkocht, ter waarde van ongeveer €3000. “Als ik er 40 heb verkocht kan ik alle 1000 NFT’s maken. Bij 100 verkopen begin ik met draaien. En bij 150 krijgen de kopers de eerste drie sleutelscènes die dan af zijn. Alles staat klaar om te beginnen. Ik heb al een DOP en een storyboard, en Gouden Kalf-winnaar Margriet Procee maakt de kostuums. Als alle NFT’s worden verkocht, kan ik Ruben van der Meer vragen voor de hoofdrol – hij heeft het script al gelezen en was enthousiast. Anders moet ik het zelf doen.”
Sterk is niet de eerste om een scenario als NFT te verkopen. Quentin Tarantino probeerde het bijvoorbeeld met zijn scenario voor Reservoir Dogs. “Maar hij werd door zijn producenten teruggefloten”, weet Sterk. “Bij hem ging het ook om een script van een film die al gemaakt is. Ik verkoop mijn NFT vooraf. En het is meer dan crowdfunding want als de film een succes wordt, gaat de prijs van de NFT waarschijnlijk ook omhoog en kunnen de kopers er nog wat aan verdienen.”
De kopers van de NFT’s worden ook actief betrokken bij het maakproces van de film, onder andere via een ‘making of’-documentaire en vermelding van hun namen op de aftiteling. “De kopers worden ook allemaal automatisch lid van mijn nieuwe filmclub”, vertelt Sterk. “Ze mogen een logline van drie zinnen indienen en met z’n allen kiezen we daaruit de beste. Dat wordt dan de nieuwe film die we – wie weet – ook op deze manier financieren. Het is bedoeld als een tegenhanger van het Filmfonds.”
Elke week alles over de nieuwste films en het filmnieuws in uw mailbox? Meld u nu aan voor de Filmkrant Nieuwsbrief.

source