Geld verdienen door NFT's van eten te maken? Cryptopioniers werken nu ook al aan een metaverse voor foodies – Business AM – NL

Home » Geld verdienen door NFT's van eten te maken? Cryptopioniers werken nu ook al aan een metaverse voor foodies – Business AM – NL
Geld verdienen door NFT's van eten te maken? Cryptopioniers werken nu ook al aan een metaverse voor foodies – Business AM – NL

Hoofdpagina » Geld verdienen door NFT’s van eten te maken? Cryptopioniers werken nu ook al aan een metaverse voor foodies
De race van Web3-ondernemers om als eerste het meest populaire metaverse uit te bouwen, levert soms merkwaardige resultaten op. Zo wil het Indiase ondernemerskoppel Gaurav Gupta en Supreet Raju met OneRare een digitale wereld voor foodies uit de grond stampen waar gebruikers geld kunnen verdienen door… virtueel eten in elkaar te knutselen.
Als we denken aan het metaverse, schieten ons wellicht spontaan beelden van Mark Zuckerberg met een VR-bril op binnen. Maar de bloeiende sector die metaverses ontwikkelt, moet steeds creatiever uit de hoek komen om te kunnen wedijveren met grote spelers zoals Meta. De race om het eerste populaire metaverse van de wereld uit te bouwen, woedt namelijk al verschillende jaren.
De Indiase Web3-ondernemers Gaurav Gupta en Supreet Raju gaven met hun OneRare-metaverse een volledig andere draai aan het concept. Zij hopen een virtuele wereld in te richten waar amateur- en topchefs en voedselliefhebbers zich thuis zullen voelen en, hopelijk, ook geld in zullen pompen. Kleine voetnoot voor wie niet volledig mee is: Web3 zou een volgende evolutie van het internet zijn die gekenmerkt wordt door zijn gedecentraliseerde aard en financieel mede-eigenaarschap van gebruikers.
“Het idee is dat OneRare een virtuele wereld wordt waar foodies en actoren binnen de voedingsmiddelen- en drankenindustrie met elkaar kunnen interageren. We willen de eenvoud van onze nieuwsgierigheid naar andere eetculturen gebruiken om de blockchain te demystifiëren en de grote technische barrières eromheen weg te nemen”, zegt Raju aan Business AM.
Het concept van OneRare is zeer niche, maar klinkt wel aangenaam voor personen die inderdaad enthousiaste fanaten zijn van de meer verfijnde vormen van mondvoorraad op deze planeet. Maar waarom zouden die personen dan hun tijd spenderen in het metaverse in plaats van lekker te koken of ergens te gaan eten?
“Niet alle activiteiten rond voedsel wordt geassocieerd met het nuttigen ervan”, verklaart Raju, “In bestaande videogames kun je skins voor je personage kopen, waarbij al het geld naar de uitgever van het spel gaat. In deze op blockchain gebaseerde metaverse gaat al het geld naar de gemeenschap die de content heeft gemaakt”. 
En zo komen we tot de belangrijkste stimulans waardoor gebruikers die van voedsel houden naar OneRare zouden trekken: de mogelijkheid om door te spelen geld en andere voordelen te verdienen.
Wie het spel speelt, zal met OneRare-munten, de cryptomunt waarmee zaken worden gedaan in dit metaverse, NFT’s van voedselingrediënten kunnen kopen of zelf virtueel kunnen verbouwen op een stuk grond. NFT’s zijn unieke tokens op blockchain die non-fungible zijn, of niet-verwisselbaar. Elke NFT is dus uniek. Met de ingrediënt-NFT’s kunnen gebruikers vervolgens naar een virtuele keuken trekken om een finaal gerecht bijeen te knutselen. 
“Hetzelfde gerecht opnieuw maken, zal steeds meer ingrediënten vereisen. Zo worden de NFT’s van de vroegste gerechten waardevol. Uiteraard brengen we geregeld nieuwe gerechten uit zodat het niet te duur wordt voor nieuwe spelers,” legt Raju uit. Wie dus de eerste pizza ooit zal maken op OneRare, zou wel eens wat geld kunnen verdienen daaraan. Of dat hoopt het Indiase ondernemersduo alleszins.
De NFT’s van de gerechten zou je moeten kunnen verkopen aan andere gebruikers die ze willen verzamelen. Verder zou je ze ook uiteindelijk moeten kunnen omwisselen voor kooklessen of andere activiteiten die voedselbedrijven organiseren in het metaverse. Je zou ze zelfs ooit kunnen omwisselen voor echte gerechten in restaurantketens.
De OneRare-munten zelf zijn al te koop op verschillende virtuele marktplaatsen. Op het moment van schrijven zou een OneRare-munt zo’n 11 dollarcent waard zijn. De munten zijn gebouwd op Polygon, een toepassingen die bestaat op Ethereum, ‘s werelds tweede meest waardevolle cryptosysteem na Bitcoin. 
Het metaverse zelf is nog niet gelanceerd, hoewel er binnen elke dagen een test van de spelletjeskant van het project zal volgen. Raju geeft aan dat ze verwacht dat er nog wat gesleuteld zal moeten worden aan het metaverse voor het volledig op punt staat. Hoe OneRare er uiteindelijk echt zal uitzien, is onmogelijk om te achterhalen. “Het idee is om nu de technologie te verkennen en gaandeweg te ontdekken wat er gebeurt en wat we kunnen verbeteren”, zegt Raju.
De Web3-applicatie trekt in ieder geval wel de aandacht van grote investeerders. Abhinav Sarangi, product lead bij Lego Games, schaarde zich als engelinvesteerder achter het project. “Hij heeft ons enorm geholpen met de gamingzijde van het project”, weet Raju. Ook Sandeep Nailwal, medeoprichter van Polygon, gooide zijn volle gewicht achter OneRare.
(kg)

source