'Iedereen een aandeeltje Ensor, dat is een interessant systeem om je publiek meer te betrekken' – De Morgen

Home » 'Iedereen een aandeeltje Ensor, dat is een interessant systeem om je publiek meer te betrekken' – De Morgen
'Iedereen een aandeeltje Ensor, dat is een interessant systeem om je publiek meer te betrekken' – De Morgen


Voor 150 euro kunt u een stukje kopen van het schilderij Carnaval de Binche van James Ensor. Het KMSK in Antwerpen verkoopt ‘art security tokens’ van het werk. Wat zijn dat? Professor cultuurmanagement Annick Schramme (UAntwerpen) legt uit.
Schramme: “Ik denk dat je het het best kunt vergelijken met digitale aandelen. Eigenlijk gaat het hier om een samenwerking tussen het KMSKA en het platform Rubey (getrokken door ondernemer Peter Hinssen, PG) dat aandelen kan uitgeven voor de aankoop van een topkunstwerk.”
“Klopt. Rubey en het KMSKA zeggen heel duidelijk: dit is is geen NFT. Deze tokens vallen onder de financiële wetgeving, er is de reputatie van het museum en de herkomst van het schilderij is duidelijk. Dat is allemaal transparant.
“Het is eigenlijk alsof je het schilderij in stukjes knipt. Wie zo’n token koopt, krijgt zogezegd een stukje van het werk en wordt mede-eigenaar. Je kunt het niet in je woonkamer hangen, maar je bent de trotse mede-eigenaar van een topstuk. Zo maak je topkunst ook toegankelijk en bereik je mensen die geïnteresseerd zijn in kunst op een andere manier.”
“Het KMSKA vergroot op deze manier zijn maatschappelijk draagvlak. Eigenlijk is het een zeer interessante manier om anders om te gaan met je publiek. In België kennen we een systeem van subsidies in de cultuursector. De overheid geeft subsidies aan culturele instellingen om een aanbod te creëren, bijvoorbeeld een tentoonstelling in een museum. Het publiek komt pas helemaal op het einde van de waardeketen aan bod, door een ticketje te kopen. Dat is een typisch Europees, continentaal systeem.
“In de Angelsaksische wereld proberen musea al langer om het publiek meer te betrekken. Zo kende de National Gallery in Londen een ambassadeurssysteem waarbij mensen via een geschreven brief een werk konden adopteren. Net zoals bij het schilderij van Ensor hier werd je dan als eigenaar op de hoogte gehouden van wat er met het werk gebeurde. Bijvoorbeeld wanneer een stuk uitgeleend wordt aan een ander museum.
“Dat wil Vlaanderen meer onderzoeken. Wij voeren momenteel een onderzoek uit in opdracht van de Vlaamse regering naar hoe publieke musea en private partners meer kunnen samenwerken. In Frankrijk zien we bijvoorbeeld dat almaar meer private verzamelaars naar buiten komen met hun collectie. In Vlaanderen gaat het langzamer. Bij ons is er traditioneel meer wantrouwen bij private verzamelaars ten aanzien van de overheid. Terwijl wij wellicht de grootste concentratie aan private verzamelaars ter wereld hebben. In die zin vind ik dit een interessant experiment.”
“Afhankelijk van de waarde dan krijg je als aandeelhouder een hoger of lager aandeel terug. Dat is het risico dat men neemt. Anderzijds kan ik me moeilijk voorstellen dat het KMSKA zo’n topwerk wil zien verdwijnen, zeker als grote Ensor-verzamelaar. Volgens mij zullen ze proberen het werk op de een of andere manier in hun collectie te houden. Maar ja, het blijft een vraagteken: wat doet men na tien jaar? Krijgt het museum een verkooprecht? Ik weet het niet.
“Wat ik me ook afvraag, is welke afspraken er zijn met de vennootschap Rubey. Het kan niet de bedoeling zijn dat investeerders via een publiek museum het topstuk in waarde laten stijgen om het nadien met winst te verkopen. Al denk ik dat als de overheid hierin meestapt, er wel bepaalde criteria vervuld moet zijn. Dan moet zoiets transparant zijn.”
“Het is nu afwachten hoe het publiek reageert, zeker omdat we zoiets nog niet gewoon zijn in Vlaanderen. Maar als de reactie groot is, denk ik dat dit navolging kan krijgen. Omdat het eigenlijk een relatief eenvoudige formule is voor publieke musea om hun draagvlak te vergroten.”
Om u deze content te kunnen laten zien, hebben wij uw toestemming nodig om cookies te plaatsen. Open uw cookie-instellingen om te kiezen welke cookies u wilt accepteren. Voor een optimale gebruikservaring van onze site selecteert u “Accepteer alles”. U kunt ook alleen de sociale content aanzetten: vink hiervoor “Cookies accepteren van sociale media” aan.
Zoeken op auteur, titel of onderwerp
We horen graag uw mening
Raadpleeg de tv-gids van De Morgen
Met uw account
Beheer uw gegevens, verhuis-, vakantie- en bezorgservices
Hier kunt u notificaties beheren
Test uw kennis en speel uitdagende puzzels en games
Wij helpen u graag verder
Alles wat u kunt verwachten binnen deze site
Bepaal zelf welk nieuws u ontvangt
Bepaal zelf welk nieuws u ontvangt
Lees de digitale versie van de papieren krant
Kortingen op films, series, boeken en meer
Voor als u belangrijke informatie met De Morgen wilt delen

Uitleg over uw rechten en de regels
Uitleg over de gebruikte cookies op onze site en app
We zijn open over wat we met uw gegevens doen
Beheer uw privacy instellingen
Neem een abonnement op De Morgen
Op alle artikelen, foto’s en video’s op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto’s of video’s op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234

source