De gemberkameel van Tim is nu een kunstwerk dat 1900 euro moet opleveren – Omroep Brabant

Home » De gemberkameel van Tim is nu een kunstwerk dat 1900 euro moet opleveren – Omroep Brabant
De gemberkameel van Tim is nu een kunstwerk dat 1900 euro moet opleveren – Omroep Brabant

Afgelopen december ging hij het hele internet over: de gemberkameel. Op Marktplaats werd er ruim tweeduizend euro voor geboden, maar Tim was een van de weinige kopers die serieus interesse had. Uiteindelijk kreeg hij hem in handen voor 250 euro. “Ja dat is best veel voor een stukje gember, maar de verkoper deed hem niet voor minder weg”, lacht Tim. “Ik heb er nooit spijt van gehad.”
Hij besloot zelfs meer gemberdieren op de kop te tikken. Zo heeft Tim nu stukjes gember in de vorm van een ridder, olifant, hond, varken, hertje en natuurlijk de beroemde kameel. “Ik zag op Marktplaats gigantisch veel voorbijkomen en heb stiekem de leukste stukken gekocht”, herinnert hij zich.
Gelukkig waren ze minder populair dan de kameel en dus ook minder prijzig. “De mensen kregen er nog wel een leuke prijs voor, maar dat ging om een aantal tientjes.”
Het werd een ware obsessie, want Tim is zelfs in supermarkten gaan speuren naar bijzondere gemberdieren. Daar had hij wel minder succes. “Je moet wel een stukje hebben waarbij je meteen kunt zien wat het is. Dat heb ik nog niet gevonden in de winkel, maar ik kijk nog altijd of ik iets tofs zie liggen.”
Inmiddels heeft Tim er kunstwerken van gemaakt. Dat is voor hem niet nieuw: voor zijn YouTube-kanaal Weekend Builders maakt hij video’s waarin hij laat zien hoe hij dingen maakt van onder meer hout, staal en epoxy. Zijn kanaal trekt wereldwijd miljoenen kijkers. “Ik giet bijna alles in epoxy, dus dat wilde ik hier ook mee proberen.”
Epoxy is een soort hars, wat je in laagjes over dingen kunt gieten, legt Tim uit. “Het is een heel proces, want na iedere laag moet je een paar dagen wachten voordat je verder kunt. De gemberkameel heeft me al een goede anderhalve maand gekost.”
Het resultaat: de stukken gember zien eruit alsof ze in een glazen beeldje zitten. “Ze zijn allemaal best wel goed gelukt”, zegt Tim, terwijl hij trots naar zijn kunstwerken kijkt.
Maar dan rijst natuurlijk nog de vraag: wat moet je nou met die gemberbeeldjes? “Ik wilde er NFT’s van maken en ik dacht: ik ga gewoon kijken of dat lukt.”
NFT staat voor non-fungible token. “Je moet het zien als digitale kunst. Een soort verzameling flippo’s of Pokémonkaarten, maar dan online. Je hebt zeldzame en minder zeldzame en je kunt ze van elkaar kopen op een speciale marktplaats voor NFT’s.”
Zo’n digitaal kunstwerk kan volgens Tim een foto, filmpje of muziekbestand zijn.
De NFT’s van de gembers zijn filmpjes. In totaal verkoopt hij er 66. Zes van die filmpjes zijn exclusief: er is slechts één exemplaar van en de koper krijgt het daadwerkelijke beeldje er ook bij. De kosten per filmpje? “Iets minder dan tweeduizend dollar.” Dat is omgerekend bijna 1900 euro.
Die 250 euro van de gemberkameel heeft Tim dus als het goed is zo weer terugverdiend.
LEES OOK:
Gemberkameel op Marktplaats is verkocht: Tim maakt er een kunstwerk van
Gemberkunst overspoelt Marktplaats na caviachipje en gemberkameel
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.
facebook
twitter
flickr
instagram
youtube
soundcloud
linkedin
whatsapp

source