4 beste apps om NFT's te maken, kopen en verkopen – Androidworld

Home » 4 beste apps om NFT's te maken, kopen en verkopen – Androidworld
4 beste apps om NFT's te maken, kopen en verkopen – Androidworld

Sebastien Marien
NFT’s zijn digitale tokens met unieke kunst- of muziekwerken. NFT’s zijn steeds geregistreerd in een blockchain-netwerk zodat jij kan aantonen dat je de enige eigenaar bent van een werk. Met onze themaweek die helemaal in het teken staat van cryptomunten, leggen we je uit wat NFT’s zijn. We bespreken hoe je ze eventueel zelf maakt, koop en verkoopt met vier handige apps.
‘non-fungible tokens’, dat betekent de afkorting NFT. Het wil zeggen dat het in feite een soort van cryptotokens zijn, maar met het belangrijke verschil dat elke NFT uniek is. Het is een digitaal stuk kunst, zij het een afbeelding of muziekstuk, dat aan een bepaalde eigenaar en maker wordt toegewezen. NFT’s kunnen elke virtuele vorm aannemen, want het kan net zo goed gaan om een virtueel huis in de metaverse, zolang het maar om een uniek stuk gaat. Maar om het eenvoudig te houden hebben we het hier om afbeeldingen en muziek. Doordat elk stuk uniek is, heeft het een financiële waarde volgens de aanhangers van NFT’s.
Maar hoe kan een digitaal stuk uniek zijn? Een afbeelding kan toch zo gekopieerd worden en vervolgens verspreid? Je kan het vergelijken met een traditioneel kunstwerk. ‘Het melkmeisje’ is toegeschreven aan de kunstenaar Johannes Vermeer en behoort toe aan het Rijksmuseum. Als jij een poster bezit van Het melkmeisje heeft het niet dezelfde waarde als het originele werk en het maakt jou ook niet de eigenaar van het schilderij.
Bij een NFT’s wordt een cryptotoken aan een kunstwerk gekoppeld en zowel de eigenaars als de maker van het werk worden geregistreerd op de blockchain, meestal wordt Etherium gebruikt. Als iemand de bewuste afbeelding kopieert kan jij met je NFT aantonen dat jij de echte eigenaar bent en het ander een kopie is. Daarnaast kan je NFT’s ook verkopen aan de hand van een cryptotransactie en daarmee wordt ook geregistreerd dat de koper voortaan de nieuwe eigenaar is van het werk.
Artiesten die geld willen verdienen met hun digitale werk kunnen van NFT’s gebruikmaken om de stukken op een makkelijke manier online aan te bieden aan geïnteresseerde kopers. Zij kunnen een vast bedrag neerleggen voor een werk of ze kunnen het in een veiling scoren. Sterker nog: er is ook een optioneel systeem waarmee artiesten telkens een percentage van het verkoopbedrag ontvangen elke keer hun NFT wordt doorverkocht.
Voor kopers is NFT’s verzamelen hetzelfde als een kunstcollectie die in huis hangt. In het geval van kunst die je koopt, speculeer je dat een werk in de toekomst in waarde stijgt en zo werkt het ook met NFT’s. Omdat NFT’s nog relatief nieuw zijn, is de waarde erg wisselvallig.
Net als bij cryptomunten bestaat ook altijd een kans dat je NFT’s worden gestolen, bijvoorbeeld wanneer je gebruik maakt van een onbetrouwbaar platform of geen tweestapsverificatie gebruikt om je portefeuille te beschermen. Gelukkig kan je wel net als bij crypto ook hardware wallets gebruiken om je werken te beschermen. De populariteit van NFT’s wordt door veel bekende namen gestuurd, waaronder de Amerikaanse rapper Snoop Dogg.
8bit Painter is een app die het toegankelijk maakt om je eigen NFT-kunst te maken. Je kiest allereerst zelf de grootte van een canvas en maakt zo werken van 16 x 16 of 192 x 192 pixels. In deze app kan je zelf tekeningen maken en daarbij kan je uit 48 verschillende kleuren kiezen. Of je kan ook een van je foto’s kiezen en die dan omzetten in pixelkunst.
Nadien kan je je werk exporteren als een PNG en het is ook mogelijk om het indien gewenst een transparante achtergrond te geven. 8bit Painter is een gratis app, maar je moet wel betalen als je de advertenties wil weghalen.
Meer info
Zodra je kunstenwerken hebt om als NFT te registreren heb je natuurlijk nog een platform nodig waar je mee kan aanbieden. OpenSea is een van bekende apps voor NFT’s. Je kan je eigen werk uploaden en aanbieden of je kan de app gebruiken om bestaande NFT’s te kopen en verkopen.
In OpenSea kan je telkens zien wie de eigenaar van een werk is en wie het kunstwerk heeft gemaakt. In de app kunnen accounts ook worden geverifieerd, waardoor ze een vinkje naast hun profielnaam krijgen. Vervolgens kan je op werken bieden of in bepaalde gevallen betaal je een vast bedrag in cryptopunten. In de app kan je ook steeds de transactiegeschiedenis van elk werk bekijken en zo zie je hoe vaak het van eigenaar is gewisseld en hoe de prijs is geëvolueerd.
Meer info

Wanneer je een werk registreert op de blockchain sluit je eigenlijk een zogenaamde smart contract af. Zo wordt vastgelegd dat jij de eigenaar bent van een werk. Heel wat marktplaatsen voor NFT’s verdienen geld door een kost aan te rekenen voor het afsluiten van zulke smart contracts. In het jargon wordt die prijs ook wel eens een ‘gas fee’ genoemd.
De app Curate werkt zonder gas fees. De app laat je verder een aanbod aan NFT’s verkennen en je kan er werken kopen en verkopen als in OpenSea. Deze app is alleen iets eenvoudiger van opbouw en werkt standaard met een beloning voor de maker van het werk wanneer een werk wordt verruild. Curate is een relatief nieuwe app, maar ze wint wel aan populariteit.
Meer info
En wanneer je nu een mooie collectie van NFT’s hebt samengesteld, dan wil je natuurlijk ook een app waarmee je ze mooi kan presenteren. Kunst kan je in huis hangen, maar je NFT’s laat je zien met Token.art. In de app kan verschillende collecties laden die van meerdere platformen afkomstig zijn.
Er is ook een handig filter- en sorteersysteem waarmee je een goed overzicht krijgt. Zo kan je je meest waardevolle exemplaren bijvoorbeeld eerst tonen. Daarnaast is er ook ondersteuning voor collecties van werken die samen horen. Wanneer je alle NFT’s uit een bepaalde reeks verzamelt, kan je de volledigheid van je collectie zien in de vorm van een percentage.
Meer info
Heb jij zelf een collectie van NFT’s of overweeg je om je in NFT’s te verdiepen? Misschien wil je zelf kunstwerk tot NFT’s maken. En welke apps spreken jou het meeste aan? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!
Wil je op de hoogte blijven over onze themaweken? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Weet je zeker dat je deze reactie wilt rapporteren?
Het is vanaf woensdag 27 april voor Nederlandse verkopers verplicht om hun digitale producten van software- en beveiligingsup…
Maps is de razendpopulaire kaarten- en navigatie-app van Google. Juist omdat ze zo populair is, wordt de app rijkelijk getrak…
Er zijn voor de tweede keer foto’s gelekt van Googles smartwatch, ook wel bekend als de ‘Pixel Watch’. We zien het horloge da…
We hebben weer een mooi overzicht voor je gemaakt met tijdelijk gratis of afgeprijsde apps en games waarmee je je tijd prima…
Jaarlijks zien we dat het aanbod telefoons steeds groter wordt. Het welbekende event van Apple, maar ook Samsung kondigt jaar…
Motorola heeft met de Edge 30 een nieuwe smartphone in het middensegment voorgesteld. Hij mag zich de dunste 5G-telefoon noem…
De eerste bètaversie van Android 13 staat klaar en alle geïnteresseerde gebruikers kunnen de nieuwe versie van Android al ins…
De Pixel 6-serie zijn de meest verkochte telefoons die Google heeft uitgebracht. Dat zegt het bedrijf in een bericht aan aand…
Op 11 mei gaat Sony naar verwachting een nieuw toptoestel aankondigen. Het bedrijf houdt op 11 mei een Xperia-evenement en hi…
De Poco F4 GT is een telefoon die uitpakt met opvallende fysieke knoppen om te gamen. Het zijn triggers die aan een controlle…
Op 11 mei gaat Sony naar verwachting een nieuw toptoestel aankondigen. Het bedrijf houdt op 11 mei een Xperia-evenement en hi…
We hebben weer een mooi overzicht voor je gemaakt met tijdelijk gratis of afgeprijsde apps en games waarmee je je tijd prima…
De Poco F4 GT is een telefoon die uitpakt met opvallende fysieke knoppen om te gamen. Het zijn triggers die aan een controlle…
De Pixel 6-serie zijn de meest verkochte telefoons die Google heeft uitgebracht. Dat zegt het bedrijf in een bericht aan aand…
Jaarlijks zien we dat het aanbod telefoons steeds groter wordt. Het welbekende event van Apple, maar ook Samsung kondigt jaar…
© 2022 Androidworld.nl
Privacy · Contact · Over ons · Redactionele werking

source