"Hoge dichtheid bij jonge planten hoeft niet efficiënt te zijn" – GroentenNieuws

Home » "Hoge dichtheid bij jonge planten hoeft niet efficiënt te zijn" – GroentenNieuws
"Hoge dichtheid bij jonge planten hoeft niet efficiënt te zijn" – GroentenNieuws

“Het gaat niet alleen om je substraat of teeltmethoden, het gaat erom hoe het door je systeem beweegt”, zegt Bill Riffey, de general manager of grower operations bij OASIS Grower Solutions voor Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Afrika. Samen met OASIS’ global research manager, Dr. Vijay Rapaka, sprak Bill over het belang van het kiezen van het juiste substraat en substraatconfiguratie om de teeltruimte optimaal te benutten.
Met name over de teelt van bladgroenten vertellen Bill en Dr. Rapaka hoe een teeltcyclus van 30 dagen wordt opgesplitst tussen tijd in de opkweekruimte en tijd in de teeltruimte. Door de juiste grootte van de opkweekruimte en het beheer van de tijd die in elke zone wordt doorgebracht, kunnen telers het aantal cycli per jaar verhogen.

Kratten met jonge sla ‘Rex’, geteeld in Horticubes® AeroMax. Groei 7 dagen na het zaaien
276 cellen ct. 162 cellen ct. 104 cellen ct. 50 cel ct.
“Als je de tijd in de opkweekruimte vermindert, zie je de evenredige toename van tijd in de teeltruimte, waardoor de ruimte inefficiënt wordt gebruikt en het onderhoud duurder uitvalt. Veel hiervan is terug te leiden naar de substraatconfiguratie. Dit komt omdat platen met een hoge dichtheid niet lang in de vermeerderingsruimte kunnen blijven,” legt Bill uit.
OASIS Grower Solutions biedt meerdere samenstellingen van substraten, variërend van vellen met 50 tot 276 cellen (10x20x1,5″), waarbij de hogere aantallen cellen een kleiner substraatvolume per zaailing hebben. Hierdoor ontgroeien de zaailingen het substraat veel sneller dan in een minder dichte plaat.
“Bij lagere zaaidichtheden kunnen de planten, afhankelijk van de groeiomstandigheden, 18 dagen in de opkweekruimte blijven, terwijl dat bij de hoogste dichtheid slechts 12 dagen is en ze vervolgens 18 dagen in de teeltruimte worden overgeplant”, legt Bill uit.

Jonge plantenkratten van sla ‘Rex’ geteeld in Horticubes AeroMax. Groei 12-18 dagen na het zaaien
276 cel ct./12 dagen, 162 cel ct./14 dagen, 104 cel ct./16 dagen, 50 cel ct./18 dagen
Samenstelling substraat
Zoals Dr. Rapaka uitlegt, stelt het kiezen van de juiste opbouw van het substraat en grotere cellen, telers in staat om de arbeidskosten te optimaliseren door de noodzaak te verminderen om zaailingen opnieuw te plaatsen. Hierdoor zijn er ook minder aanrakingen en is er minder kans op gewasschade. Bovendien kunnen zaailingen in grotere substraten langer in de opkweekruimte worden gehouden, wat betekent dat sterkere en meer volgroeide planten in de teeltruimte worden overgeplant. Dit vermindert de schok bij het overplanten, houdt de planten krachtiger en zorgt voor een soepele overgang naar het teeltgebied.
“Bij groeimedia is er de neiging om voor de hoogst mogelijke dichtheid te gaan om de kosten per vierkante meter te drukken,” zegt Dr. Rapaka. “Maar wat in de vergelijking wordt gemist, is dat als je de groeitijd tijdens de opkweekperiode vermindert, je daarmee een samenhangende toename van de tijd in de teeltruimte hebt.”Volgroeide planten van sla ‘Rex’ gestart in Horticubes® AeroMax en overgeplant in een NFT-systeem. Groei 30 dagen na het zaaien
276 celgroottes. 162 celgroottes. 104 celgroottes. 50 cel ct.
Hoewel grotere substraatvellen (d.w.z. met een lagere dichtheid) iets duurder zijn dan de vellen met een hoge dichtheid, leggen Dr. Rapaka en Bill uit dat de mogelijkheid om planten langer in de opkweekruimte te houden, de benodigde tijd in de teeltruimte met twee dagen kan verminderen, wat uiteindelijk kan oplopen tot een extra rotatie in de kas.
“Laten we zeggen dat een teler 100.000 euro verdient per teeltwissel. Als je één extra beurt zou kunnen krijgen, zou dat nog eens 100.000 euro toevoegen aan hun nettoresultaat. En als ze hun sla voor 1 euro verkopen en het grotere substraat 1 eurocent meer kost, is het de moeite waard.”
Voor meer informatie: 
Bill Riffey en Dr. Vijay Rapaka
OASIS Grower Solutions
www.oasisgrowersolutions.com
Publicatiedatum: do 21 apr 2022

Alle velden die gemarkeerd zijn met * moeten worden ingevuld.
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:

 
<< Terug | GroentenNieuws.nl
© GroentenNieuws.nl 2022
Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!
Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.

source