Machinebouwer introduceert wasser voor NFT-goten waterteelt – GroentenNieuws

Home » Machinebouwer introduceert wasser voor NFT-goten waterteelt – GroentenNieuws
Machinebouwer introduceert wasser voor NFT-goten waterteelt – GroentenNieuws

Wereldwijd groeit de vraag naar goede reiniging van DWC-drijvers en NFT-goten in de waterteelt. Hoewel waterteelt al tientallen jaren bestaat, neemt het aantal kwekerijen in een rap tempo toe. Het is van groot belang dat het reinigingsproces van drijvers en goten in de waterteelt van hoogwaardige kwaliteit is. Drijvers en goten waar algen, plantenresten, substraat en wortelresten in achterblijven kunnen namelijk schimmels zoals Pythium ontwikkelen. “Deze schimmels kunnen de groei van de volgende teeltcyclus in gevaar brengen. De drijverwassers en gotenwassers van Limex zorgen ervoor dat de kans op besmetting nihil is,” zegt Joep Janssen. 

Limex levert al jaren drijverwassers, ook wel floating raft wassers, en speelt daarmee een belangrijke rol in de bescherming van gewassen in de waterteelt. Door de razendsnelle ontwikkelingen in de waterteelt technologie en -markt, werd Limex steeds vaker gevraagd of ze ook gotenwassers konden leveren voor NFT-goten. Daarop heeft Limex besloten om gloednieuwe goten wassers en drijverwassers te ontwikkelen die voldoen aan strenge hygiëne eisen én die verbruiken minimaliseren. Het resultaat, wassers die niet enkel drijvers en goten visueel, maar ook microbiologisch reinigen. Joep: “Deze wasmachines zijn daarnaast compacter en completer dan hun tegenhangers.”

Verbruiken van gotenwasser en drijverwasser?
Diverse goten wassers die voorheen in de markt beschikbaar waren, wasten met vers water. Dit water spoelde vervolgens weg en ging verloren. Limex drijver- en goten wasmachines filteren water intensief en hergebruiken dit water in hun reinigingsproces. “Dit bijna volledig gesloten systeem is een duurzame oplossing en dat maakt onze goten- en drijverwasmachines uniek in zijn soort”, is Joep overtuigd. 
Delicate behandeling van drijvers
De Limex drijverwassers gaan uiterst delicaat om met de producten, zegt de directeur. “Zo is mechanische belasting van de drijvers erg laag. Uitkloppen, keren of borstelen wordt nadrukkelijk niet toegepast. Hierdoor blijft het kwetsbare materiaal van bijvoorbeeld styropor drijvers beschermd tegen beschadiging.”

Bovendien werken Limex drijver- en gotenwassers met een specifieke druk-volumeverhouding waardoor de machines goed in staat zijn om vaste delen uit de goten en drijvers te spoelen. “Denk bijvoorbeeld aan substraat en wortelresten die achterblijven in goten. Door het volledig verwijderen van deze resten, verklein je de kans op besmetting in de volgende teeltcyclus. Ook gaat het vullen van goten en drijvers voor de volgende teeltcyclus probleemloos als ze volledig schoon zijn.”

Gebruik van chemie in drijverwassers en gotenwassers
Bij het toepassen van chemie in het reinigingsproces, bestaat het risico dat er chemische residuen op de drijvers en goten achterblijven. Zeep (alkalische reiniger) kan het reinigingsresultaat absoluut verbeteren, stelt Joep. “Echter zijn deze chemische residuen mogelijk schadelijk voor het teelt water. Daarom wordt een chemisch reinigingsmiddel niet geadviseerd in de waterteelt. In plaats daarvan wordt er meestal een desinfectiemiddel zoals waterstofperoxide toegepast. De Limex machines zijn uitgerust met doseerapparatuur waarmee waterstofperoxide automatisch wordt toegevoegd. Zo dragen onze wasmachines bij aan de kwaliteit en gezondheid van de gewassen van de teler.”
Voor meer informatie:
Limex Machine Exploitatie 
sales@limex.nl 
www.limex.nl 
Publicatiedatum: ma 4 apr 2022

Alle velden die gemarkeerd zijn met * moeten worden ingevuld.
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:

 
<< Terug | GroentenNieuws.nl
© GroentenNieuws.nl 2022
Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!
Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.

source