Burgerbeweging De Liberale Wereld veilt Vlaamse provinciehuizen symbolisch als NFT: “Belofte maakt schuld” – Business AM – NL

Home » Burgerbeweging De Liberale Wereld veilt Vlaamse provinciehuizen symbolisch als NFT: “Belofte maakt schuld” – Business AM – NL
Burgerbeweging De Liberale Wereld veilt Vlaamse provinciehuizen symbolisch als NFT: “Belofte maakt schuld” – Business AM – NL

Hoofdpagina » Burgerbeweging De Liberale Wereld veilt Vlaamse provinciehuizen symbolisch als NFT: “Belofte maakt schuld”
Vanaf woensdag gaan de Vlaamse provinciehuizen symbolisch onder de hamer als NFT. Politieke mediastart-up De Liberale Wereld kwam op de proppen met de ludieke actie om de Vlaamse partijen te herinneren aan hun verkiezingsbeloften om de provincies af te schaffen.
Burgerbeweging en liberaal mediakanaal De Liberale Wereld zette woensdag de provinciehuizen van Vlaanderen symbolisch te koop. Niet de fysieke exemplaren, maar wel “digitale versies” die te koop staan als NFT, ofwel non-fungible tokens op blockchain. Deze unieke digitale activa werden sinds vorig jaar bijzonder populair binnen de kunstwereld en worden ook steeds vaker gebruikt door activisten.
“Met deze actie willen we de Vlaamse politieke partijen herinneren aan hun dure verkiezingsbeloften om de provincies af te schaffen. Belofte maakt schuld”, laat de organisatie weten aan Business AM.
De meeste politieke partijen in Vlaanderen zouden het aan de vooravond van elke verkiezing grotendeels eens zijn dat het bestuursniveau van de provincies achterhaald is, meent de De Liberale Wereld. “De provincies zijn een bron van postjes en een theater voor dienstbetoon geworden. De beperkte bevoegdheden die zij hebben wegen lang niet op tegen de kostprijs van bijna 1 miljard euro per jaar”, laat de burgerorganisatie weten.
De werkingskosten van de vijf Vlaamse provincies zouden inderdaad zo’n 983 miljoen euro per jaar kosten. “Hiervan bedragen de bezoldigingen en lonen 463 miljoen euro. Alleen al voor Vlaanderen werken er 4.815 ambtenaren voor de provincies. Ook qua politiek personeel is dit bestuursniveau rijk bezaaid. Zo telt Vlaanderen 175 raadsleden, 20 gedeputeerden met een eigen kabinet en chauffeur, vijf gouverneurs alsook vijf hoofdgriffiers. Bovendien vloeit er via de provincies elk jaar 6 miljoen euro naar de politieke partijen”, vervolgt de liberale groepering.
Volgens De Liberale Wereld kunnen vrijwel alle taken die de provincies uitvoeren op een “meer efficiënte en goedkopere manier” uitgevoerd worden door Vlaanderen of steden en gemeenten. Met deze NFT-veiling hopen zij opnieuw meer aandacht te vestigen op dit politieke pijnpunt.
Wie een NFT van de provinciehuizen wil aanschaffen, moet zich aanmelden op het populaire NFT-handelsplatform OpenSea. Daar staan de vijf NFT’s op het moment van schrijven te koop voor het openingsbod van 0,1 Ether (ETH), ofwel zo’n 312 euro.
De Liberale Wereld liet ten slotte nog weten dat de opbrengst van de veiling integraal zal gaan naar de Vlaamse en Brusselse natuurbehoudsvereniging Natuurpunt.
(kg)

source