Zetten NFT’s internet én de kunstwereld op z’n kop? ‘Er zit een historische gelaagdheid aan’ – wnl.tv

Home » Zetten NFT’s internet én de kunstwereld op z’n kop? ‘Er zit een historische gelaagdheid aan’ – wnl.tv
Zetten NFT’s internet én de kunstwereld op z’n kop? ‘Er zit een historische gelaagdheid aan’ – wnl.tv

Hebben NFT, digitale tokens om eigenaarschap te koppelen aan digitale (kunst)objecten, de potentie om evenals cryptocurrency het internet voorgoed te veranderen? NFT-expert Merel van Helsdingen waarschuwt voor de valkuilen maar ziet ook een interessante trend ontstaan, die voor millennials mogelijk de kunstwereld op z’n kop zet. “Voor mij zit er een historische gelaagdheid aan”, zegt ze in Stand van Nederland: Generatie Next.
Van Helsdingen, directeur van het Nxt Museum, een museum voor digitale kunst in Amsterdam, verzamelt nu zo’n twee jaar NFT’s. Toen ze begon “kon je bepaalde NFT’s kopen voor relatief goede bedragen”. Inmiddels is dat een stuk lastiger: onlangs werden 7394 digitale werken binnen tien minuten voor zo’n 22 miljoen euro verkocht.
Nu een gewild object op de kop te tikken is een kwestie van “tot diep in de nacht bieden, bieden, bieden”, zegt Van Helsdingen, die de populariteit in rap tempo zag toenemen. “Je moet ervoor zorgen dat je een van de eersten bent die een van de werken van een kunstenaar kunt kopen. Ik heb er denk ik zo’n 35 tot 40 en heb er dus best wel wat verzameld de afgelopen tijd.”
Maar zijn NFT’s niet te abstract voor het grote publiek? Als je een NFT koopt, schaf je als het ware een klein stukje internet aan. Maar in de fysieke wereld zie je van je aankoop weinig terug. Voor Van Helsdingen zijn NFT’s niet alleen verzamelwaar, ze koopt ze ook “om te zien hoe kunstenaars blockchain gebruiken om het kunstwerk te beïnvloeden. Ik ben bezig met een scherm in mijn huis om de NFT’s ook te kunnen zien, maar ik verzamel ze niet alleen maar om het tentoon te stellen”.
Ondertussen stijgt de waarde van NFT’s sterk. “Ik denk dat ik een paar pareltjes heb gekocht, nog voor de kunstenaars bekender werden. Omdat ik zo vroeg was heb ik bijvoorbeeld een Refik Anadol kunnen kopen voor onder de duizend dollar. Die gaan nu voor tonnen de deur uit.”
Mogelijk zijn NFT’s over een tijdje niet meer uit de moderne kunstwereld weg te denken, maar Van Helsdingen waarschuwt geïnteresseerden ook voor de risico’s. “Ik denk dat het grootste gevaar de volatiliteit van de cryptocurrency is en het feit dat er geen regulering is. Mensen noemen het ook wel de wild west.”
“Het risico voor een verzamelaar is dat je allerlei dingen gaat kopen die over een paar jaar totaal geen waarden blijken te hebben, omdat het een hype is. En omdat het zo snel gaat en er zoveel gedropt wordt. Ik loop nu al achter omdat ik gisteravond ben gaan slapen en niet wakker ben gebleven tot drie uur ’s nachts”, besluit ze.
Terwijl nu nog uitsluitend fanatieke gamers zich helemaal onderdompelen in een virtuele fantasiewereld, zal voor de meeste millennials een uitje in het metaverse zo gewoon zijn als een wandeling naar de supermarkt. Maar wie gaan er verdienen aan de metaverse, en wat zijn de regels? En belangrijker: wat trek ik aan?
Stand van Nederland: Generatie Next, kijk je op NPO2. Deze aflevering en oude afleveringen kun je terugkijken op NPO Start.
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier
U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen
Onderzoeksprogramma dat wordt gemaakt door drie jonge programmamakers. Jill Bleiksloot, Shayno Numansen en Raquel Schilder bekijken economische vraagstukken door de bril van millennials. Hoe staat het met de welvaart van generatie next?

Voor het bedreigen van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge is woensdag een 43-jarige man uit het Groningse Uithuizen veroordeeld tot een werkstraf…

Ongeveer 150 asielzoekers vertrekken vanuit de overvolle opvang in Ter Apel naar Alkmaar. Daar kunnen ze een week lang worden opgevangen in het Sportpaleis. Dat…

De NS rijdt op Koningsdag op sommige trajecten met langere en extra treinen vanwege de verwachte drukte, zoals bijvoorbeeld van en naar Amsterdam. Maar ook…

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de spaartaks. De vraag die vooral gesteld zal worden is hoe het ontstane gat van 11,7 miljard euro gecompenseerd…

President Emmanuel Macron en zijn uitdager Marine Le Pen kruisen vanavond de degens in een televisiedebat in aanloop naar de slotronde van de Franse presidentsverkiezingen….

Rusland is vandaag digitaal aanwezig bij de G20-top in Washington om te praten over de oorlog in Oekraïne. Het belooft een bijzondere bijeenkomst te worden,…

Kabinet Rutte IV is vandaag 100 dagen aan de macht. Hoewel er bij de presentatie van het regeerakkoord de hoop was probleemdossiers als de stickstofcrisis…

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius maakt zich grote zorgen om de verharding van de georganiseerde criminaliteit in ons land. “We bevinden ons helaas…

Rusland heeft in de oorlog met Oekraïne de focus gelegd op het oosten, op de Donsbas-regio. De Russische militairen zijn zich aan het verzamelen, maar…

De 360 mensen die afgelopen nacht niet terechtkonden in het aanmeldcentrum in Ter Apel, zijn opgevangen in Amsterdam, Nijmegen en Oss. Gisterenavond was het nog…

Overdag 130 kilometer per uur rijden op de snelweg is voorlopig niet aan de orde. De stikstofcrisis laat dat niet toe, zegt VVD-minister Mark Harbers…

De stijging van de hypotheekrente gaat in een razendsnel tempo omhoog. De reden dat de rente zo snel en zo hard stijgt komt door de…

Het grootscheepse Russische offensief in het oosten van Oekraïne is op volle kracht aan de gang. Dat zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski dinsdagavond in…

Kleine ondernemers moeten extra hulp krijgen bij het maken van een verduurzaamheidsslag, vindt de VVD. Volgens Kamerlid Silvio Erkens is het vooral vanwege een gebrek…

Oekraïne zegt dat Rusland dinsdag 76 gevangenen aan het land heeft uitgeleverd als onderdeel van een gevangenenruil. Volgens de Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek gaat het…
Onderzoeksprogramma dat wordt gemaakt door drie jonge programmamakers. Jill Bleiksloot, Shayno Numansen en Raquel Schilder bekijken economische vraagstukken door de bril van millennials. Hoe staat het met de welvaart van generatie next?

source