Don Diablo is naast muzikant nu ook NFT-koning: 'Ik vind het opwindend om onderdeel te zijn van de toekomst.' – Harper's BAZAAR

Home » Don Diablo is naast muzikant nu ook NFT-koning: 'Ik vind het opwindend om onderdeel te zijn van de toekomst.' – Harper's BAZAAR
Don Diablo is naast muzikant nu ook NFT-koning: 'Ik vind het opwindend om onderdeel te zijn van de toekomst.' – Harper's BAZAAR

Een interview over zijn nieuwe carrièrepad.
Muzikant en kunstenaar Don Diablo (41) wás al gigantisch succesvol, maar werd in 2021 ook nog een NFT-beroemdheid. Hij had maar vier minuten nodig om een digitaal concert voor ruim 1 miljoen euro te verkopen. Maar om geld gaat het hem niet: ‘Ik vind het opwindend om onderdeel te zijn van de toekomst.’ Je leest het hele interview met Don Diablo in Bazaars nieuwste Business Editie – en die bestel je hieronder.
BESTEL BAZAARS NIEUWSTE EDITIE HIER
Wil je meer weten over NFT’s en het bereiken van financiële onafhankelijkheid? In onze Business Talk van 31 maart praten we je er uitgebreid over bij, met inzichten van onder anderen Tamara Obradof. Word lid van onze Business Club en weer erbij!
In 2021 zit Don Pepijn Schipper beduusd bij zijn moeder aan de keukentafel. Hij is net terug van Art Basel in Miami, waar het digitale kunstwerk Block Universe binnen één dag verkocht werd. De zwevende, kubusachtige planeten werden gemaakt door Lonneke Gordijn en Ralph Nauta, Don maakte de soundscape. De bijbehorende augmented reality filter vervaardigden ze samen. Nog geen week later ging een NFT-artpiece, een digitaal kunstwerk als non-fungible token, van zijn hand voor meer dan een miljoen over de toonbank bij veilinghuis Sotheby’s. Het werk, Hexhibit III, is nu hét uithangbord van the New FuTure-tentoonstelling in het Moco. Het Amsterdamse museum loopt voorop: zij duiken met de expositie, die tot eind maart 2022 te zien is, als eerste Europese kunstinstelling op de NFT-hype. ‘Mijn moeder zei: mooi dat je dit allemaal aan het doen bent, maar ben je gelukkig? Voor vrienden en familie is het bijna niet meer te bevatten waar ik allemaal mee bezig ben. En dat is niet zo gek: succes is tof, maar plaatst je in een bubbel. Het maakt steeds eenzamer.’
Schipper is bij het grote publiek vooral bekend als DJ Don Diablo, al is die stempel hem soms een doorn in het oog. Hij ontwerpt ook kleding, bracht een comic book uit en is kunstenaar – zijn NFT-kunst gaat dus voor enorme bedragen over de toonbank. Hij haalde vorig jaar het wereldnieuws met Destination Hexagonia, een video van een uur die hij voor 1,2 miljoen dollar als NFT verkocht. ‘Ik noem mezelf digital arist, omdat ik van alles doe. Muziek is daar een onderdeel van, maar ik maak kunst in de breedste zin van het woord.’ Schippers succes in de NFT-wereld past in de lijn die hij de afgelopen jaren heeft uitgezet: de toekomst loopt als een rode draad door zijn werk, variërend van future house-muziek tot kleding die oogt als techwear. Hij had als kind last van long- en hartfalen, waardoor het niet helemaal duidelijk was of hij het voorbij zijn tienerjaren zou halen. Vanaf dat moment is hij naar eigen zeggen in de toekomst gaan leven: hij bracht op zijn dertiende zijn eerste plaat uit. Hij is inmiddels ‘fysiek fit en gezond’, maar ziet zichzelf nog steeds als futurist.
Benieuwd naar meer? Je leest het hele interview met Don Diablo in Bazaars tweede nummer van dit jaar – en die bestel je hieronder.
BESTEL BAZAARS NIEUWSTE EDITIE HIER

source