Wat is NFT? – Kidsweek

Home » Wat is NFT? – Kidsweek
Wat is NFT? – Kidsweek

In Brazilië hebben ze een nieuwe manier bedacht om geld in te zamelen voor de Amazone. Met de verkoop van NFT’s: een digitaal kunstwerk. Maar wat is dat precies? En waarom kan het zoveel geld opleveren? Ga eens goed zitten voor een lesje kunst…, uh, -toekomst!
NFT staat voor non-fungible token: een niet-vervangbaar teken. Maar wat is het? We vragen het Rutger van der Tas. Hij is kunstenaar en verkocht twee jaar geleden zijn eerste NFT. ‘Een NFT is iets wat je digitaal kunt verzamelen’, vertelt hij. ‘Het kan een filmpje zijn, een afbeelding, maar ook een muziekstuk. Het is iets wat op een computer gemaakt is. Dat wordt op een blockchain gezet.’
Blockchain? ‘Dat kun je zien als een grote kast. Daarin staat alles wat er met een bestand is gebeurd. Als je daar een filmpje/afbeelding/muziekstuk of ander bestand op zet, krijgt het een digitaal paspoort. Bestand + paspoort vormen samen een uniek item op internet: de NFT.’
Vignesh Sundaresan met NFT van BeepleVignesh Sundaresan kocht voor 56 miljoen euro een NFT van kunstenaar Beeple.
‘Elke keer als ik een NFT maak, komt het in mijn wallet, mijn digitale portemonnee. Dan is het te zien op een kunstplatform. Vanuit daar kan ik een NFT naar een koper sturen. Als het wordt verkocht, krijg ik het bedrag meteen in mijn wallet, en dan gaat mijn kunstwerk meteen naar de wallet van de koper. Vanuit daar kan het weer naar een andere wallet worden verkocht. Het digitale paspoort gaat steeds mee. En dat krijgt eigenlijk steeds een nieuwe reisstempel erin. Alleen degene die het in z’n wallet heeft, is de eigenaar en mag het verkopen. Dat gebeurt trouwens niet in euro’s of dollars, maar in cryptomunten.’
Maar waarom is een NFT zoveel waard? Je kunt het niet aan de muur hangen of in je tuin zetten. En de hele wereld kan er online net zo vaak naar kijken als jij! Tja. ‘Waarom is een gewoon kunstwerk veel waard, of een briefje van tien euro? Dat heeft verschillende reden. Voordat er NFT’s waren, kon je wel een foto plaatsen op je tijdlijn, maar dan had je nog niet dat unieke paspoort. Nu kunnen anderen het wel bekijken of afspelen, maar ze bezitten het niet.’
Anderen lazen ook: Kunst speciaal voor kinderen
Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of Instagram of neem een proefabonnement op de krant!
Moppen
Elke donderdag staat de krant boordevol nieuws uit binnen- en buitenland. Verder staat Kidsweek boordevol sport- en dierennieuws, weetjes, puzzels, moppen en prijsvragen.
Word lid!
Download nu de Kidsweek Moppenapp met daarin de leukste moppen en het laatste nieuws!
Google PlayApp Store
 
Heb je een tip voor de redactie?
Spam ons via redactie@kidsweek.nl.
Bezorgservice
De krant niet ontvangen? Geef het dan aan ons door via het bezorgklachtenformulier
Lezersservice

Contact opnemen kan via:
Telefoon: 020-2251224 (ma t/m do van 9.00 tot 17.00 uur en op vr van 9.00 tot 13.00 uur)
E-mail: lezersservice@kidsweek.nl

Meld je nu aan voor onze wekelijkse oudernieuwsbrief. Met het belangrijkste nieuws uit kidsweek, achtergrondverhalen voor ouders en uit- en schooltips.
Aanmelden

source