​NFT's: wat het zijn en wat het met kunst te maken heeft – DutchCowboys

Home » ​NFT's: wat het zijn en wat het met kunst te maken heeft – DutchCowboys
​NFT's: wat het zijn en wat het met kunst te maken heeft – DutchCowboys

Edward Snowden heeft een NFT uitgebracht die maar liefst 5,4 miljoen dollar opbracht. Klinkt als een goede business, maar wat zijn NFT’s eigenlijk en wat kun je daar vervolgens mee? NFT’s zijn non-fungible tokens. Klinkt als Bitcoin en andere cryptovaluta, maar het heeft ook iets te maken met… kunst.

Het kunstwerk dat Edward Snowden op de markt zette heet Stay Free en toont het hoofd van Snowden. De klokkenluider deed het voor een goed doel, maar ook om een statement te maken voor privacybescherming en persvrijheid. Snowden is niet alleen met het op de markt brengen van die non-fungible tokens. Recent hebben we nog gezien dat de eerste tweet ooit voor een gigantisch bedrag aan NFT’s werd verkocht.
Een NFT is een non-fungible token, wat net zoveel betekent als dat hij uniek is en er dus geen kopie kan worden gemaakt. Bitcoin is dus geen NFT, want die kun je voor een andere bitcoin inruilen en dan heb je exact hetzelfde. TheVerge omschrijft het heel goed: het is eigenlijk zoals een Pokémonkaart. Er zijn allerlei Pokémonkaarten, maar die van Squirtle is niet hetzelfde als die van Snorlax.
Hoewel Bitcoin geen NFT is, heeft deze markt wel alles te maken met blockchain. NFT’s zijn vaak binnen de cryptocurrency Ethereum te vinden, met als verschil dat elk stukje van de blockchain unieke informatie bevat. Artiesten, waaronder The Weeknd, hebben bijvoorbeeld een NFT op de markt gezet van een nog onuitgegeven track met artwork. Het is iets digitaals, dus een foto, muziek of een tekening bijvoorbeeld. Het wordt dan ook echt gezien als de nieuwe, moderne vorm van kunst verzamelen. Je koopt niet meer een Van Gogh, maar een NFT.
Echter is er wel een wezenlijk verschil tussen de twee en dat is juist precies het feit dat het digitaal is. Er is iemand die 6,6 miljoen dollar neertelde voor een Beeple-video. Een video die nu openbaar beschikbaar is. Het is dus niet alsof je het alleenrecht koopt tot een bepaald kunstwerk. Nu is het zo dat de meeste mensen die eigenaar zijn van een Van Gogh deze ook wel uitlenen aan exposities en musea, maar het eigenlijke kunstwerk is zelfs daarmee niet zo openbaar beschikbaar als de items waarop NFT’s worden uitgegeven.
Een prachtige paradox, want NFT’s zijn er juist om uniek te zijn, maar je koopt er iets mee dat juist veelvuldig kan worden gekopieerd. Voor een artiest maakt dat waarschijnlijk weinig uit, die wordt toch wel gekopieerd. Bovendien verdient de artiest er alsnog bakken met geld mee. Dat kan zelfs tot in de eeuwigheid doorgaan, want je kunt iets inbouwen waardoor je elke keer als de NFT weer wordt doorverkocht toch een bepaald percentage blijft krijgen.
Voor fans die een NFT kopen is de aanschaf voor een manier om hun artiest te ondersteunen, wat zeker nu er geen concerten of evenementen kunnen plaatsvinden een grote plus is. Uiteraard kun je natuurlijk enorm te koop gaan lopen met je aanschaf en als je dat ook daadwerkelijk hebt gekocht, dan kun je dat uiteraard wel bewijzen. Doe dat echter niet te vaak, want of je dan veel vrienden of volgers overhoudt, valt te betwijfelen. Aan de andere kant is het -wederom zeker door corona- een vriendelijk gebaar van jou naar een artiest toe.
Tegelijkertijd kan een artiest overigens ook kiezen om meerdere NFT’s rondes uit te geven voor hetzelfde kunstwerk. Het wordt door de online gemeenschap echter niet zo gewaardeerd. We zijn erg benieuwd waarin we de komende tijd ontwikkelen gaan zien op het gebied van NFT’s. Misschien worden ze straks op grotere schaal in videogames gebruikt, of lees je in de toekomst artikelen hier op DutchCowboys die via NFT’s zijn verkocht.
Beeldbron: MMT

Is ze niet aan het tikken, dan zweeft ze ergens in de wondere wereld van entertainment of in een vliegtuig naar een toffe plek in de echte wereld. Mario…

source