Fungible: wat de 'F' in NFT betekent en waarom dit belangrijk is – Business Insider

Home » Fungible: wat de 'F' in NFT betekent en waarom dit belangrijk is – Business Insider
Fungible: wat de 'F' in NFT betekent en waarom dit belangrijk is – Business Insider

Secties
Edities
Specials
Over Business Insider
Copyright © 2021 Business Insider Nederland. Alle rechten voorbehouden. Registratie of gebruik van deze site vindt plaats onder Algemene Voorwaarden en Privacybeleid.
Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookie-overzicht | Adverteren
Terwijl vervangbare goederen onderling verwisselbaar zijn, zijn niet-vervangbare activa uniek. Foto: Bitcoin; Ethereum; Alyssa Powell/Insider

Over de non-fungible token (NFT) en de opkomst hiervan wordt veel gesproken. Als alternatief voor traditionele kunstwerken, maken makers digitale kunst en “ondertekenen” ze deze met behulp van de Ethereum-blockchain. Hierdoor is elke kunstwerk met een token uniek is. Deze digitale kunstwerken zijn zo populair dat zelfs de National Basketball Association (NBA) en Major League Baseball (MLB) zich erin hebben gemengd.
Maar wat betekent “fungible” eigenlijk?
Fungible – in het Nederlands verwisselbaar – verwijst naar items of goederen die kunnen worden ingewisseld tegen andere activa of goederen van hetzelfde type. Valuta is bijvoorbeeld een verwisselbare activa omdat het kan worden ingewisseld voor andere valuta, goederen of diensten.
“Iets dat fungible is, betekent dat het identiek is aan een ander item en kan worden geruild voor dat item zonder dat een van beide deelnemers aan de ruil enige waarde verliest”, zegt Ian Kane, mede-oprichter van blockchain-gebaseerd FinTech-platform Unbanked. “Als ik jou een dollar geef en jij geeft mij een andere dollar, hebben we allebei nog steeds 1 dollar aan koopkracht.”
Aan de andere kant, iets dat non-fungible – of niet vervangbaar of verwisselbaar – is, kan niet per se gemakkelijk worden ingewisseld voor iets van gelijke waarde. Kunst en verzamelobjecten worden vaak als non-fungible beschouwd vanwege hun unieke eigenschappen. Omdat er maar één origineel bestaat, heeft het een onderscheidende eigenschap die niet gemakkelijk kan worden getaxeerd of geruild voor iets dat er op lijkt.
Opmerking: Denk aan een non-fungible voorwerp als een tweedehands auto. Hoewel er elk jaar duizenden identieke modellen worden gemaakt, is de prijs van jouw tweedehands auto gebaseerd op de kilometerstand, slijtage en eventuele accessoires die hij heeft.
Om als fungible (of verwisselbaar) beschouwd te worden, moet een goed een overeengekomen waarde hebben en verwisselbaar zijn met andere voorwerpen van vergelijkbare waarde. Bitcoin wordt als fungible beschouwd omdat het een meetbare waarde heeft in verschillende valuta. Ook kan het gekocht en verkocht worden voor dezelfde waarde. Bovendien kunnen verwisselbare goederen worden opgesplitst en verkocht in fracties. Daardoor kunnen ze gemakkelijker worden ingewisseld voor andere soortgelijke artikelen.
“Als je 100 exemplaren van dezelfde foto afdrukt, worden ze verwisselbaar; als we die zouden verhandelen, zouden we er hetzelfde voor terugkrijgen (zoals een dollarbiljet),” zegt Gutter Dan, de medeoprichter van de NFT-serie Gutter Cat Gang. “Op dezelfde manier zijn die 100 foto’s niet uniek en kunnen ze gedupliceerd of vernietigd worden. Met NFT’s is het omgekeerde waar: ze kunnen niet gedupliceerd of vernietigd worden vanwege de onderliggende blockchain-technologie, en omdat elke NFT uniek is.”
Het belangrijkste verschil tussen fungible en non-fungible activa is de manier waarop ze worden uitgewisseld en verhandeld. Terwijl fungible activa worden verkocht in verschillende vormen en uitwisselingen, vereist de verkoop van een non-fungible activum iets meer tijd en zorg.
Bijvoorbeeld: laten we zeggen dat je een diamanten ring probeert te verkopen. Als het een verwisselbaar goed zou zijn, zou je de diamant en het metaal afzonderlijk kunnen verkopen – of beide samen – tegen een overeengekomen prijs die bij verschillende kopers hetzelfde zou zijn.
De uiteindelijke waarde van de diamanten ring is echter gebaseerd op verschillende criteria, waaronder de helderheid van de diamant, hoe de diamant is geslepen en van welk soort metaal de ring is gemaakt. Daarom kan de prijs die je zou krijgen van een pandjeshuis anders zijn dan die van een juwelierszaak. Omdat elke diamanten ring uniek is, is het een niet-verwisselbaar en dus een non-fungible item.
We wisselen dagelijks verwisselbare activa uit zonder erbij na te denken. Wanneer je boodschappen doet, benzine haalt of een kop koffie koopt, ruil je geld voor goederen en diensten – oftewel verwisselbare goederen.
Enkele voorbeelden van verwisselbare of fungible activa zijn:
Zoals gezegd zijn fungible goederen onderling verwisselbaar, maar zijn non-fungible activa uniek. Daarom moeten zij aan de hand van meerdere criteria worden beoordeeld. Enkele van de factoren waarmee kopers en verkopers rekening houden, zijn de herkomst (of wie het voorwerp eerder in bezit had), hoe uniek het is in vergelijking met andere, en hoe de markt voor non-fungible goederen in de loop der tijd is veranderd. Bovendien kunnen non-fungible goederen niet opgedeeld en in stukken verkocht worden. De waarde ervan wordt bepaald door het geheel van het voorwerp. Enkele voorbeelden van non-fungible activa:
Hoewel sommige activa verwisselbaar zijn, zijn ze misschien niet liquide, wat iets anders is. Verwisselbaarheid verwijst naar de vraag of een bezitting kan worden ingewisseld voor een soortgelijk item van dezelfde waarde, terwijl liquiditeit verwijst naar hoe gemakkelijk een activum of effect kan worden gekocht of verkocht op de secundaire markt.
“Een liquide bezitting is iets dat gemakkelijk te verkopen is, terwijl een fungible bezit inwisselbaar is, maar niet noodzakelijk gemakkelijk te verkopen,” zegt Shaun Heng, vicepresident van groei-operaties en stafchef bij cryptotrackingsite CoinMarketCap. “Een voorbeeld van een verwisselbaar maar niet-liquide activa zouden aandelen van dezelfde klasse zijn in een bedrijf dat niet op een openbare beurs staat. Eén gewoon aandeel of één preferent aandeel is verwisselbaar voor een aandeel in dezelfde klasse. Het kan echter moeilijk zijn om een koper te vinden voor aandelen in een particulier bedrijf.
Hoewel alle liquide activa fungible zijn, zijn niet alle fungible activa liquide. Als je een fungible activum niet in korte vorm voor waarde kunt verkopen, is het niet liquide.
Simpel gezegd, fungible, of verwisselbare activa zijn inwisselbaar omdat hun waarde hen definieert. Denk aan valuta, beleggingsfondsen en zelfs benzine. Door te weten hoe fungible activa werken – en hoe ze kunnen spelen in jouw uiteindelijke portefeuillestrategie – kan elke belegger slimme beslissingen nemen over hoe en waar te beleggen in een combinatie van beide.
Hoewel er veel opwinding over digitale kunstwerken en non-fungible tokens is, raden experts beleggers aan de tijd te nemen om zorgvuldig te evalueren of NFT’s geschikt zijn voor hun strategie. Voordat je in welke activa dan ook stapt, is het belangrijk om de zeldzaamheid van items te onderzoeken, de trends en het potentiële risico en de beloningen te begrijpen.
“Wat je ook besluit te doen, wees er zeker van dat je het risico kunt nemen”, zegt Les Borsai, medeoprichter en chief strategy officer van geregistreerde beleggingsadviseur Wave Financial. “Geef niet uit wat je je niet kunt veroorloven te verliezen. Zorg ervoor dat je hebt onderzocht wat je koopt. Alleen al omdat grote rendementen snel kunnen komen, is het belangrijk om te begrijpen waar je in investeert voordat je het doet.”
Copyright © 2021 Business Insider Nederland. Alle rechten voorbehouden. Registratie of gebruik van deze site vindt plaats onder Algemene Voorwaarden en Privacybeleid.
Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookie-overzicht | Adverteren

source