​Wat is de Bored Ape Yachtclub NFT en waarom is het zo populair? – DutchCowboys

Home » ​Wat is de Bored Ape Yachtclub NFT en waarom is het zo populair? – DutchCowboys
​Wat is de Bored Ape Yachtclub NFT en waarom is het zo populair? – DutchCowboys

NFT’s zijn de trend van het moment: er worden zelfs digitale fotolijsten voor aangekondigd. Er is nu weer een trend binnen de NFT’s: Bored Ape Yacht Club. Dit is een collectie met allemaal apen die momenteel door beroemdheden en YouTubers worden gekocht, zoals Eminem, Jimmy Fallon en de Nederlandse YouTuber Kwebbelkop.
De Bored Ape Yacht Club NFT-collectie bestaat uit 10.000 apen-avatars die allemaal meer dan 200.000 dollar per stuk kosten (177.000 euro). NFT’s zijn non-fungible tokens, die tegenwoordig worden gebruikt om digitale kunst te kunnen kopen en er unieke items van te maken. En blijkbaar zijn er heel veel verschillende kunststukken met apen. Elke aap heeft zo zijn eigen uitdrukking, aankleding en achtergrond. De NFT’s staan bekend als BAYC (Bored Ape Yacht Club) en je koopt ze met cryptovaluta. En dan te bedenken dat het allemaal begon met 170 euro per stuk…
Het zijn echter niet alleen leuke plaatjes van aapjes, het biedt ook daadwerkelijk toegang tot een online club, een club vol rijke mensen, mensen die van cryptovaluta houden en celebrities. In eerste instantie bestond Bored Ape alleen binnen de blockchain, maar inmiddels weet het ook de overstap te maken naar de echte wereld. Adidas werkt ermee samen en er stond al eens een club-aap op de cover van Rolling Stone-magazine.
Misschien ligt het aan de naam en aan de coolheid ervan, maar het doet denken aan een soort mix tussen A Bathing Ape en Billionaire Boys Club. Het lijkt ook ongeveer dezelfde aanhangers te hebben, al zijn deze zojuist genoemde merken echt kledingmerken en dat is BAYC nog niet, ondanks de samenwerking met Adidas (dat straks alleen in de Metaverse BAYC-kleding aanbiedt). Het zou ons echter niets verbazen als dat niet lang meer op zich laat wachten, al kan het ook zijn dat deze exclusieve club er juist voor kiest om exclusief te blijven.
Nieuwsgierig naar die apen? Je kunt ze kopen op OpenSea, het handelsplatform voor NFT’s. Je ziet op de pagina alles over de specifieke aap en hoe zeldzaam zijn vachtkleur is, enzovoort. Hoe minder overeenkomsten een aap met anderen heeft, hoe beter. Een gewone aap kost je ongeveer 71 ether (2 ton), maar wil je er eentje met een gouden vachtje dat heel zeldzaam is, dan schiet de prijs omhoog (333 ether bijvoorbeeld, rond de 1 miljoen euro). Kortom, het is niet per definitie zo dat Eminem 2 ton voor zijn digitale aapje heeft betaald.
Er zijn niet veel van dit soort bijzondere NFT-projecten. BAYC is inmiddels op de tweede plaats qua grootste projecten. De grootste is Cryptopunks, waar je 10.000 8-bit-avatars van hebt die vanaf 90 ether te koop zijn. De verwachting is dat de verveelde apen dat echter gaan overstemmen. Dit wordt ook wel ‘the flippening’ genoemd, als het daadwerkelijk lukt. En het gaat waarschijnlijk lukken, want als NFT’s ergens goed op varen, dan zijn het wel influencers die laten zien dat zij zoiets bezitten. Verder is er eigenlijk niet echt een goede waarde aan NFT’s te hangen, want dit is uiteindelijk geheel persoonlijk, net als bij ‘gewone’ kunst. Wat bovendien helpt, dat is dat de apen erg goed geschikt zijn als avatar op social media, waardoor ze zich als een lopend vuurtje verspreiden.
Het zijn een soort moderne Pokémon-kaarten. Een vergelijking die extra goed werkt, omdat elke aap ook een zombie-wederhelft heeft. Noem het een evolutie, zoals Charizard en Charmander. Een gewone aap en een zombie-aap. Bovendien kosten ze straks net zoveel als de uitzonderlijk zeldzame Pokémonkaarten. Het enige nadeel? Deze digitale kunstwerken vind je waarschijnlijk niet over een paar jaar in een bananendoos op zolder.
Is ze niet aan het tikken, dan zweeft ze ergens in de wondere wereld van entertainment of in een vliegtuig naar een toffe plek in de echte wereld. Mario…

source