SEC onderzoekt NFT-markt – BTC Nieuws

Home » SEC onderzoekt NFT-markt – BTC Nieuws
SEC onderzoekt NFT-markt – BTC Nieuws

btc = €
Powered by BTC Direct
De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), de financiële toezichthouder van het land, heeft de NFT-markt in het vizier. Het machtige financiële orgaan onderzoekt of er met sommige NFTs sprake is van een illegale tokenuitgifte.
In principe heeft de SEC geen problemen met NFTs die digitale kunst of verzamelkaarten vertegenwoordigen. De toezichthouder heeft een probleem met NFTs die mogelijk bepaalde rechten bevatten, waardoor ze lijken op een effect.
Een effect is een redelijk complex juridisch begrip, maar gaat in principe over waardepapieren die lijken op aandelen. Als er aan een NFT bijvoorbeeld winstuitkering of andere vormen van rendement gekoppeld zijn, dan kan dat problemen opleveren. Voor de uitgifte van aandelen heeft de SEC en ook de Nederlandse toezichthouder strenge regels opgesteld. Die regels zijn er om investeerders te beschermen. De afgelopen maanden heeft de SEC meerdere projecten om informatie verzocht.
Eerder dit jaar veroordeelde de SEC leenplatform BlockFi al tot een boete van 100 miljoen dollar (90 miljoen euro). Reden voor de boete was het oordeel van de SEC dat BlockFi een illegaal product aanbood waarbij het hoge rentes uitkeerde aan klanten die hun tokens wilden uitlenen. Volgens de SEC verkocht BlockFi niet-geregistreerde effecten zonder daarbij de risico’s te omschrijven.
Bestuurders van BlockFi geven aan dat ze hoge rentes kunnen uitdelen omdat institutionele beleggers bereid zijn meer te betalen om de tokens te lenen. In tegenstelling tot gewone bankrekeningen, zijn de rekeningen van BlockFi-klanten niet op staatsniveau verzekerd. Gaat er bij BlockFi iets mis, dan is de klant de pineut.
De boete voor BlockFi betekent echter niet het einde van het platform. Het platform staat nog altijd online, al moet gezegd worden dat de rentes al tijden naar beneden kruipen. Behalve je bitcoin of andere cryptocurrency’s uitlenen, kun je ook fiat-leningen krijgen door je crypto in onderpand weg te zetten. In de volatiele cryptomarkt is dat echter allesbehalve een aanrader.
De NFT-markt is in korte tijd opgeblazen van 106 miljoen dollar in 2020 naar 44 miljard dollar in 2021. In hoeverre dat daadwerkelijk om transacties tussen twee partijen gaat is niet duidelijk. De eigenaar van een NFT kan natuurlijk de waarde van zijn token hoger doen lijken door transacties met zichzelf te doen. Daarbij verliest diegene wel de transactiekosten aan het netwerk, waardoor dit zeker voor goedkopere NFTs niet rendabel is.
De enorme omvang van de markt voor NFTs heeft financiële toezichthouders overal ter wereld op scherp gezet. De belangrijkste juridische vraag is of NFTs als effecten te bestempelen zijn. Het klassieke advocatenantwoord is dat het volledig afhangt van de omstandigheden van het geval.
Het gaat dan ook lastig worden voor de SEC om alle projecten aan te pakken, aangezien ze als paddenstoelen uit de grond schieten. Voor de hele cryptorevolutie was het financiële landschap een stuk overzichtelijker voor de toezichthouders. Vandaag de dag komt er vrijwel iedere dag wel iets nieuws op de radar. Het is überhaupt nog maar afwachten of ze de capaciteit hebben om de NFT-markt aan te pakken.
Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.
Bezoek mijn Linkedin
Sorry, the comment form is closed at this time.
btc = €
Powered by BTC Direct
•     Wat is blockchain?
•     Wat is bitcoin?
•     Wat is een bitcoin wallet?
•     Hoe koop ik bitcoin?
•     Hoe verkoop ik bitcoin?
•     Hoe lang duurt een transactie?
•     Bitcoin koers
•     Bitcoin minen
•     Meer achtergrondinformatie
 
           •    Organisatie
           •    Redactie
           •    Contact
           •    Tip redactie
           •    Vacatures
           •    Webshop
           •    Vouchercode BLOX
           •    Vouchercode BTC Direct
 
Wijchenseweg 102
6538 SX Nijmegen

nieuws.btcdirect.eu
nieuws@btcdirect.eu

De informatie in onze artikelen is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot aan- of verkopen van cryptocurrencies.
Het handelen in digitale valuta brengt een significant risico met zich mee en is op eigen risico.

Copyright 2013-2022 | BTCDirect.eu

source