Omroep PowNed wil NFT's verkopen; toezichthouder weet van niks – BNR Nieuws

Home » Omroep PowNed wil NFT's verkopen; toezichthouder weet van niks – BNR Nieuws
Omroep PowNed wil NFT's verkopen; toezichthouder weet van niks – BNR Nieuws

Dat de hype rond NFT's, non-fungible tokens, op dit moment enorm groot is, blijkt wel uit het feit dat er vorig jaar voor minstens 40 miljard dollar in de NFT-markt is omgegaan. Steeds meer bedrijven, organisaties en 'crypto cowboys' willen in deze vijver vissen. Nieuwkomer is hier de Publieke Omroep, want PowNed blijkt nu een graantje te willen meepikken van de hype. De vraag is echter of de toezichthouder van de publieke omroepen dit toelaat, vooralsnog weet het Commissariaat voor de Media van niks.
Geen idee wat een NFT is? Scroll naar beneden voor een uitleg!
Met veel bombarie wordt er op de NFT-website van PowNed gesproken over de NFT’s die uitgebracht moeten worden. Met teksten als ‘wees er als eerste bij om je rijk te handelen in onze PowNFT’s’ moet de hype nog iets groter gemaakt worden. Ook verderop worden de ‘kansen’ die je krijgt met het kopen van NFT’s nog uitbundiger gemaakt. ‘NFT’s worden geregeld voor recordbedragen doorverkocht. Er is dus een kans dat jouw PowNFT’s in de toekomst flink meer waard worden en jij straks wegrijdt in een vette Lambo’, zo schrijft de omroep.
Het artikel gaat verder onder de foto.
De NFT’s van PowNed staan nog niet op de markt. De vraag of er überhaupt NFT’s van de omroep komen, is zelfs nog niet beantwoord. ‘Het is een pilotcampagne die loopt. We willen kijken wat onze achterban ervan zou vinden als we PowNed-NFT’s op de markt brengen. Het is namelijk iets wat typisch voor onze doelgroep is: de Gen Z’s en millennials’, zo vertelt een woordvoerder. Het plan is dat er enkele duizenden NFT’s op de markt komen. Daarbij is het de bedoeling dat mensen hun ‘favoriete’ PowNed-foto’s en video’s gaan kopen als NFT, zo valt er te lezen op de website.
Lees ook | Honderden misstanden rondom cryptovaluta; actie blijft uit
Wat er met de NFT’s specifiek verder gedaan kan worden, behalve het verhandelen ervan, wordt niet duidelijk. Mogelijk wil PowNed het als middel inzetten om zo meer leden te werven, wat dankzij mogelijkheden die blockchain kan bieden met NFT’s, goed zou kunnen. ‘Een lidmaatschap van PowNed bij het kopen van een NFT is een optie die we aan het verkennen zijn. We moeten elke vijf jaar onze ledenaantal op orde hebben, om te kunnen bestaan als omroep. Dit is een vorm van engagement creëren met je achterban en we kijken hoe we die werving hieraan kunnen koppelen.’ Verdere plannen heeft de omroep op dit moment niet met de NFT’s. Wat de prijs gaat zijn, waar het verhandeld gaat worden en wat er precies met de inkomsten moet gebeuren, weet de woordvoerder niet te vertellen. Hij wijst erop dat er eerst gekeken wordt naar het ‘enthousiasme’ van hun doelgroep, voordat het plan uitgerold gaat worden. Toch ziet de woordvoerder genoeg reden om door te gaan, omdat een groot aantal mensen zich al hebben ingeschreven voor de ‘Pinklist’, de voorverkoop. Voor die voorverkoop zouden bijna 1000 mensen zich hebben aangemeld, volgens PowNed.
Podcast | Digitaal: Die bekende verveelde apen-NFT’s verhullen een schimmige praktijk
De vraag is echter of PowNed überhaupt NFT’s mag uitbrengen en verkopen. Hiervoor is het namelijk aan regels gebonden die in de mediawet staan, en waar het Commissariaat voor de Media (CvdM) op toeziet. Publieke omroepen hebben namelijk een hoofdtaak: het verzorgen van media-aanbod. Daar lijken de PowNed-NFT’s niet onder te vallen.
Via nevenactiviteiten kan PowNed wel ervoor zorgen dat dat media-aanbod gemaakt kan worden. Daar zouden de NFT’s waarschijnlijk onder vallen, als je de website van PowNed leest. ‘Naast je eigen wallet help je ook omroep PowNed een handje. Zo kunnen we in de toekomst nog meer mooie content produceren! Een mogelijke astrominale win-win dus’, zo staat er onder het kopje ‘Waarom een PowNFT kopen?’
Het artikel gaat verder onder de foto.
Probleem: PowNed moet voor de NFT’s dan toestemming krijgen van het CvdM, en dat hebben ze (nog) niet, meldt een woordvoerder van de toezichthouder aan BNR. De toezichthouder zegt wel het project te gaan volgen en het mee te nemen in hun ‘reguliere toezicht’. De woordvoerder van PowNed bevestigt dat er nog niet om toestemming is gevraagd bij het commissariaat. ‘We zijn een publieke omroep en gebonden aan wet- en regelgeving. We moeten goed gaan uitzoeken binnen welke lijntjes we dit mogelijk kunnen maken.’ Waarom er dan nu al wel aangekondigd is dat de omroep met NFT’s gaat komen? ‘We wilden niet wachten en hebben daarom een interesseonderzoek gedaan.’
Podcast | Crypto Cowboys: Het verhaal over Xpose Protocol: de grootste cryptoscam in Nederland
NFT betekent non-fungible token, wat eigenlijk inhoudt dat het een digitaal object is dat op de blockchain staat en dus niet vervangbaar is. Toch werken NFT’s in veel gevallen anders. Het zijn vaak niet zozeer digitale objecten die je koopt, maar slechts een bonnetje dat je koopt. Op dat bonnetje staat vervolgens een link naar het digitale object. Nergens staat dan vastgelegd hoe het object eruit ziet en welke kenmerken het heeft.
NFT’s kunnen gekocht en verkocht worden op grote handelsplaatsen, waar men met cryptovaluta, zoals ethereum, moet betalen. Daarover moeten vaak hoge kosten betaald worden. Ook gaat er vrijwel altijd geld naar de ontwikkelaar van de NFT’s, als het product doorverkocht wordt. Dit gegeven maakt het weer interessant voor kunstenaars, die hierdoor altijd een vergoeding kunnen krijgen voor het werk dat ze hebben gemaakt.
Toch is er sprake van veel oplichting rondom NFT’s. Door de grote hype die er op dit moment is, ontstaan er veel projecten die ontwikkeld worden om snel geld mee te verdienen. Er vindt dan veel promotie op social media plaats voor een project, waardoor er een hype ontstaat en mensen snel erbij willen zijn. Als alle NFT’s vervolgens zijn verkocht, laat het team vervolgens niks meer horen en worden de beloftes die zijn gedaan niet waargemaakt. De kopers blijven vervolgens achter met waardeloze NFT’s.
Eredivisie-spelers cashen op eigen wedstrijden in crypto-gokspel
Kunstenares toch geen multimiljonair: ‘cryptomunt geen fractie van beloofde geld waard’
Tientallen aangiftes in de maak tegen cryptoscam van ex-adviseurs Vasco Rouw en Marc Overmars

source