MWC 2022 in de ban van nft en metaverse – Computable

Home » MWC 2022 in de ban van nft en metaverse – Computable
MWC 2022 in de ban van nft en metaverse – Computable
De markt voor non-fungible tokens (nft’s) explodeert. Dit geldt met name voor de verkoop van unieke, niet reproduceerbare virtuele kunstwerken waarbij de koper van de bijbehorende nft zich verzekerd ziet van het eigenaarschap.

Dit bleek vanochtend tijdens een keynote over fintech en metaverse tijdens het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona.

Charles Stewart, ceo van het in 1744 opgerichte veilinghuis Sotheby’s, verwacht dat nft’s de kunstwereld diepgaand gaan veranderen. Nooit eerder in zijn lange geschiedenis heeft Sotheby’s zo’n opgang in de belangstelling voor kunst meegemaakt. Zelfs jongeren verzamelen nft-kunstwerken alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Ze tonen hun virtuele bezit op de schermen van hun mobieltjes. Kunst behoort tot de meest uitgesproken use cases van blockchain. Volgens Stewart gaat het niet alleen meer om het kopen van nft’s maar ook om de vraag wat we daarmee gaan doen. Kopers willen meer dan alleen maar het tonen van virtuele kunstwerken op hun mobiele apparaten aan vrienden.
De ceo, eerder werkzaam bij kabelaar Altice, verwacht grote vooruitgang bij de display-technologie. Een trend is nft’s in audio te integreren. De metaverse biedt mogelijkheden. Nieuwe schermtechnologie maakt het mogelijk virtuele kunstwerken in je privé-kamer in de metaverse te tonen. Bijzonder is dat deze kunst portable is. Je kunt kunstwerken tegelijk in verschillende locaties tonen. Verzamelaars gaan zich ook in groepen verenigen. Interessant is wat er in deze communities gaat gebeuren, stelt Stewart.

Tijdens de keynote kreeg Stewart de vraag wie de Leonardo da Vinci van de nft-wereld wordt. Daarop moest de ceo het antwoord schuldig blijven. ‘Het is nog erg vroeg. We zitten nog maar aan het begin van een ontwikkeling. Maar een conceptuele artiest als Pak trekt momenteel veel aandacht.’  

Tot voor kort bediende het chique Sotheby’s de elite en veilingen werden gevolgd door drie- tot vijfhonderd belangstellenden. Vanavond volgen een miljoen bezoekers live een veiling. En de belangrijkste veilingen trekken wel vijf miljoen live-bezoekers. Volgens Stewart heeft de pandemie de duw tot veranderingen in gedrag gegeven. ‘Kunst vormt daar geen uitzondering op. De consumptie en het ontdekken van kunst zijn in korte tijd sterk veranderd.’

Ook de engagement is anders. Kunst en technologie raken nauw met elkaar verweven. ‘We zien ook een trend van video naar bijvoorbeeld Snap-foto’s.’ De beroemde kunstenaar Christo pakt binnenkort de Arc de Triomph met Snap-filters in. Ook grote merken weten de nft-wereld te vinden. Louis Vuitton veilde onlangs tweehonderd paar schoenen voor 25 miljoen dollar. Nieuwe categorieën komen op.
Volgens Stewart is sprake van een wereldwijde groei van de interesse voor nft’s snel. Sotheby’s heeft nft-klanten in meer dan veertig landen. Iedereen wil exclusieve toegang hebben tot bepaalde kunst. Blockchain biedt nieuwe manieren om kunst te verzamelen. En je hoeft geen multimiljonair te zijn om dit soort kunst te verzamelen.
Behalve Stewart liet ook Hungama-topman Neeraj Roy zijn licht schijnen over de ontwikkelingen. India’s grootste bedrijf op gebied van mobile entertainment heeft samen met blockchainbedrijf Polygon grootse plannen voor de blockchain-toepassingen. Nft’s geven kijkers van Bollywood-films unieke mogelijkheden deel te nemen aan meet & greets met Bollywood-sterren. De markt voor nft’s heeft al een waarde van 73 miljard dollar, ruim twee keer zo groot als de totale filmmarkt. India omhelst de blockchain massaal, aldus Roy. Hij ziet binnenkort zeker vijfhonderd miljoen Indiërs de metaverse betreden. Hefty Entertainment, dat deel uitmaakt van Hungama, wordt daarmee een grote speler op dit gebied.
FC Barcelona-voorzitter Joan Laporta kondigde tijdens de MWC aan dat zijn in financieel verval geraakte club een eigen cryptomunt gaat creëren. Behalve dat de eerste stap de lancering van een nft is, gaf Laporta geen verdere details prijs. In het algemeen beschouwt hij blockchain als een belangrijk hulpmiddel voor de creatie van diensten om de wereldwijd driehonderd miljoen fans van de Spaanse club meer aan zich te binden. De fanbeleving kan hierdoor nog sterker worden.
IT-security staat voor een tweesprong. Organisaties timmeren aan de weg met digitale transformaties, werkplek-enablement-programma's en meer ondersteuning voor hybride werken. Het is een spannende…
Tjonge jonge, je zou bijna kortademig worden na het lezen van dit artikel. Op YouTube vond ik deze grondige en nuchtere beschouwing van het fenomeen NFT (meer dan 2 uur!): https://youtu.be/YQ_xWvX1n9g
Daarin wordt niet alleen uitgelegd waarom er zo’n push is om in NFTs te gaan handelen, maar ook waarom dat een slechte zaak is.
Grappig op zich om hier weer terug te zien, dit grenzeloze tech-optimisme waarbij commercieel gehypte techtrends als maatschappelijke zegeningen worden gepromoot. Met name het MWC is daar een mooi jaarlijks platform voor.

Maar reclame voor toepassing van blockchain en NFT’s nu nog zonder enige relativering of vraagtekens wat betreft de duurzaamheidsaspecten ervan doorgeven, vind ik ook voor een vakblad als Computable niet meer van deze tijd, eerlijk gezegd. Vooralsnog is de populariteit van de blockchaintechnologie vooral gebaseerd op winstbejag en betreft het een zeer interessante oplossing om zaken gedistribueerd op te slaan, maar is het momenteel vooral een oplossing die geschikt te verkopen problemen aan het opzoeken is. De problemen die het zelf en inherent aan zijn gedistribueerde karakter kan gaan veroorzaken vanwege de nog niet-ideale schaalbaarheid in praktijk worden met hetzelfde tech-optimisme weggewuifd.
LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren
Reacties van gasten worden niet direct op de site geplaatst. De redactie controleert vooraf of de reactie aan een aantal voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden zijn:
Ik verklaar hierbij dat tekst rechtenvrij is en door mij gepubliceerd mag worden. Ik vrijwaar de eigenaar van Computable voor alle claims en daarbij ontstane kosten die uit publicatie hiervan zouden kunnen voortvloeien.
Tevens ga ik akkoord met de algemene voorwaarden van de websites van Jaarbeurs b.v. en de hier bovenin genoemde spelregels.
De redactie behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen, in te korten of te verwijderen. De redactie gaat niet in discussie over geplaatste of verwijderde reacties. IP-nummers worden enkel gelogd om misbruik te monitoren, maar niet gepubliceerd of op een andere manier gebruikt.
Het is de redactie toegestaan om de inhoud van de reacties te hergebruiken in de print en online titels van de uitgever van Computable.
Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.
de provincie Noord-Holland
Noord-Holland
Gemeente Venray
Limburg
Koninklijke Bibliotheek
Randstad, Zuid-Holland
Koninklijke Bibliotheek
Randstad, Zuid-Holland
Koninklijke Bibliotheek
Randstad, Zuid-Holland
Koninklijke Bibliotheek
Randstad, Zuid-Holland
Koninklijke Bibliotheek
Randstad, Zuid-Holland
Koninklijke Bibliotheek
Randstad, Zuid-Holland
Koninklijke Bibliotheek
Randstad, Zuid-Holland
Koninklijke Bibliotheek
Randstad, Zuid-Holland

Alle rechten voorbehouden © 1995-2022 Jaarbeurs
( 0.2785sec)

source