Indonesische student werd 'per ongeluk' miljonair door NFT's te maken van serie selfies waarin hij 'saai kijkt' – Business Insider

Home » Indonesische student werd 'per ongeluk' miljonair door NFT's te maken van serie selfies waarin hij 'saai kijkt' – Business Insider
Indonesische student werd 'per ongeluk' miljonair door NFT's te maken van serie selfies waarin hij 'saai kijkt' – Business Insider

Secties
Edities
Specials
Over Business Insider
Copyright © 2021 Business Insider Nederland. Alle rechten voorbehouden. Registratie of gebruik van deze site vindt plaats onder Algemene Voorwaarden en Privacybeleid.
Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookie-overzicht | Adverteren
Sultan Gustaf Al Ghozali. Foto: Daffa Ramya Kanzuddin/AFP via Getty Image

Een Indonesische student is per ongeluk miljonair geworden met het verkopen van zijn selfies als NFT’s.
NFT staat voor non-fungible token, oftewel niet-vervangbare token, en is gebaseerd op dezelfde technologie als cryptomunten: de blockchain. Daarmee worden unieke tokens gecreëerd die fungeren als digitale verzamelobjecten.
Lees ook: Wat je moet weten over NFT’s: digitale verzameltokens die voor miljoenen verkocht worden
De 22-jarige Sultan Gustaf Al Ghozali studeert computerwetenschappen in Indonesië en maakte vijf jaar lang elke dag een foto van zichzelf terwijl hij voor zijn computer zat, berichtte France24.
Uploading my photo into nft lolhttps://t.co/E3Q4sBmN26#NFT #opensea pic.twitter.com/rD51rdcpzp
Op de foto’s kijkt Ghozali in de camera met een kenmerkende expressieloze blik. Hij was eigenlijk van plan om bij zijn afstuderen een timelapse-video te maken van al zijn selfies. In plaats daarvan besloot hij ze te verkopen als NFT’s.
Hij zette 933 selfies als onderdeel van de collectie ‘Ghozali Everyday’ op de NFT-marktplaats OpenSea. “Mijn foto’s aan het uploaden als NFT, lol”, schreef hij 10 januari op Twitter.
“Ik dacht dat het grappig zou zijn als een verzamelaar mijn gezichten zou verzamelen”, zei Ghozali donderdag tegen verslaggevers op de campus van zijn universiteit in Semarang. “Ik had nooit gedacht dat iemand die selfies zou willen kopen, daarom vroeg ik er ook niet meer dan 3 dollar per stuk voor.”
Volgens France24 kregen de foto’s van Ghozali voor het eerst bredere aandacht toen een bekende chef er een aantal had gekocht en dat deelde op zijn sociale media. Sindsdien hebben meer dan 500 gebruikers selfies van de student gekocht. Een aantal volgers heeft zelf t-shirts laten maken met zijn gezicht erop en anderen hebben liedjes over hem geschreven.
Vlak voor het weekend had zijn collectie al meer dan 384 ether opgeleverd. Dat staat gelijk aan meer dan een miljoen dollar. Ghozali weet niet waarom zijn selfies zo populair zijn geworden. “Vandaag heb ik er meer dan 230 verkocht en ik snap nog steeds niet waarom iemand #NFT-foto’s van mij zou willen kopen!!! Maar ik wil jullie allemaal bedanken dat 5 jaar inspanning zich nu uitbetaalt”, schreef hij op Twitter.
today sold more than 230+
and until now I don’t understand why you want to buy #NFT photos of me !!!

but i thank you guys for 5 years of effort paid off pic.twitter.com/nHZJnowCMC
Hij verzocht iedereen die zijn selfies heeft gekocht de foto’s niet te “misbruiken”. Daarmee refereert hij waarschijnlijk aan mensen die zijn foto’s bewerken. “Misbruik mijn foto’s alsjeblieft niet, want dan zullen mijn ouders heel teleurgesteld zijn. Ik heb vertrouwen in jullie, dus ga alsjeblieft zorgvuldig om met mijn foto’s”, tweette hij.
Vorige week zei Ghozali dat hij zijn ouders nog niet verteld heeft over de rijkdom die hij verworven heeft.
“Om eerlijk te zijn heb ik het nog niet aan mijn ouders durven te vertellen. Ze zullen zich verbaasd afvragen waar ik het geld vandaan heb”, zei Ghozali volgens France24. De student zegt het geld te willen investeren en hoopt ooit een eigen animatiestudio te hebben.
Copyright © 2021 Business Insider Nederland. Alle rechten voorbehouden. Registratie of gebruik van deze site vindt plaats onder Algemene Voorwaarden en Privacybeleid.
Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookie-overzicht | Adverteren

source